Šta kada vas pčela ujede: Jedno nemojte nikada učiniti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ujed pčele može biti opasan, o čemu često, nažalost, čitamo.

pcela pcele cvijet pixabay

{module Oglas 1 – 2020}

Nisu svi alergični, pa je za neke ujed pčele samo mala neprijatnost, ali drugima je to prijetnja po život.

Najprije, važno je da ukoliko vas pčela ubode, prepoznate simptome moguće alergijske reakcije – jak bol, otok ili kratak dah, bilo kakve poteškoće sa disanjem, simptomi su preosetljivosti na ujed ovog insekta. Za osobe kod kojih se razviju takvi simptomi poslije, naredni ujed pčele može da bude koban, ukoliko se ne reaguje na vrijeme.

Ono što također treba da izbjegavate je greška koju mnogi prave, a koja u slučaju alergije može dodatno da iskomplikuje stvari. Naime, pčelinju žaoku ni u kom slučaju ne treba da pokušavate da vadite pincetom ili između noktiju jer ćete tako da istisnete ostatak otrova u kožu i potencijalno pogoršate alergijsku reakciju. Najbolje je da žaoku sljuštite tupom stranom noža ili noktom.

{module Oglas 0 – 2020}

Sljedeće što treba da uradite je da mjesto uboda operete sapunom i vodom ako ih imate pri ruci, a ukoliko se pojavi otok ili bol, stavite hlade obloge.

Pčele i ose ponekad umiju da se uvuku u voćke, pa se desi da osoba voćku stavi u usta i da je pčela tek tada ujede. Stručnjaci savjetuju da u tom slučaju odmah idete kod ljekara jer može da nastupi gušenje, a u međuvremenu možete da sisate kockice leda koje će ublažiti reakciju.

U slučaju da primetite bilo šta od ovih simptoma – otok, bol, probleme sa disanjem… najbolje je da ODMAH odete kod ljekara!

Ukoliko se utvrdi da ste alergični na ujed pčele – što se radi testiranjem, vjerovatno ćete sa sobom morati da nosite opremu protiv ujeda pčela.

Liječenje reakcije na ujed pčele uglavnom se vrši kortikosteroidnim kremama i antihistaminicima, a u slučajevima anafilaktičkog šoka daje se adrenalin, dok je u nekim, najtežim slučajevima, potreban i kiseonik i intubacija, piše Mondo.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker