“SMATRAM DA JE NOVI SOJ KORONE U SRBIJI” – Situacija se pogoršala, više od hiljadu zaraženih dnevno, oglasio se Đerlek: Ovo je najzaraznija mutacija

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da još nema potvrde, ali misli da se pojavio novi soj koronavirusa i u Srbiji s obzirom na povećan broj zaraženih i da se očekuje njegova detekcija.

Objašnjava da je osnovni problem nestašice anibiotika bio zbog smanjene proizvodnje penicilinskog sirupa sinacilina, ali da je s proizvođačima i dobavljačima obezbeđen drugi sirup tog porekla. Đerlek kaže da je u ovom trenutku na listama čekanja oko 68.000 pacijenata i da očekuje da će se za godinu dana one smanjiti.

Mirsad Đerlek je rekao da smatra da se novi soj koronavirusa pojavio i u našoj zemlji, ali da se očekuje njegova detekcija, odnosno registracija.

– Moje je lično mišljenje da se on pojavio, ali da očekujemo detekciju ili registraciju. Mislim da je pitanje dana, s obzirom da je već do Rumunije došao i da imamo prve slučajeve u Rumuniji. Sve ove situacije, praznici, migracije naših ljudi iz Evrope, koji su došli da proslave novogodišnje, božićne praznike su uticale na pogoršanje epidemijske situacije – istakao je Đerlek.

Ukazuje da je u decembru bilo oko 500 zaraženih u danu, a da je sada taj broj veći od hiljadu dnevno. Međutim, naglašava da ne treba dizati paniku.

– Ovo jeste jedan od najzaraznijih sojeva, tako naučnici kažu, koji su mnogo iskusniji i imaju više znanja od mene u tom smislu. Još nemamo potvrdu, ali verovatno postoji, s obzirom na broj novozaraženih – ocenjuje državni sekretar.

Dodaje i da ga hrabri blaža klinička slika novog soja, ali i zabrinjava to što i dalje, kako je rekao, nismo najodgovorniji prema starijim pacijentima s više komorbiditeta.

Nestašica antibiotika

Objašnjava da je osnovni problem nestašice anibiotika bio zbog smanjene proizvodnje penicilinskog sirupa sinacilina, ali da je brzom reakcijom Republičkog fonda s proizvođačima i dobavljačima obezbeđen drugi sirup sinacilinskog porekla.

– Verovatno to nije stiglo do svih apoteka, ali u zadnjoj nedelji decembra isporučeno je 15.000 novih pakovanja panklava, penicilinskog takođe sirupa. Do kraja nedelje će doći 70.000 amoksiklava. I nastaviće se u toku januara proizvodnja sinacilina, tako da ćemo vrlo brzo rešiti taj problem i nema potrebe za dizanjem panike i pravljenjem zaliha – zaključuje državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Dodaje da je tržište lekova u Srbiji i pored teške ekonomske situacije u svetu, stabilno i da se od strane RFZO kontinuirano snabdeva.

(RTS)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker