Simptomi koje ne smete da ignorišete kada ih primetite kod dece, odmah se javite lekaru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ustanova koja zbrinjava najmlađe pacijente obolele od kovida 19 je Dečja klinika KBC “Dr Dragiša Mišović”. Rukovodilac ove ustanove dr Olivera Ostojić kaže da sada znaju da prepoznaju zaražene i bez pi-si-ar testa. Podseća na simptome i apeluje na roditelje da se jave čim ih primete kod svoje dece.

koronavirus kod djece covid 19 koronavirus

{module Oglas 1 – 2020}

U Dečjoj klinici je trenutno dvadesetak mališana i 11 majki koje su njihova pratnja. Iako je većina iz Beograda ima ih i iz Arilja, Užica, Smedereva, kao i tri bebe iz Novog Pazara, stare svega nekoliko dana.

Rukovodilac Dečje klinike KBC “Dr Dragiša Mišović” dr Olivera Ostojić navodi da su oni jutros dobro, a jedno dete je na kiseoničkoj terapiji.

Dr Ostojić kaže da je klinička slika koju razvijaju deca u ovom naletu ozbiljnija nego u prethodnom periodu, sličnija slici odraslih.

“Imaju upale plića, karakterističan nalaz u krvnoj slici, temperaturu i malaksalost. To je češće kod starije dece”, rekla je Ostojićeva dodajući da u prvom naletu nisu imali potvrđene slučajeve upale pluća.

{module Oglas 0 – 2020}

U prethodnom periodu, deca su ostajala u bolnici do negativnog testa, ali sada se puštaju kući u trenutku kada više nemaju simptome. Oni onda odlaze kući i javljaju se u dom zdravlja gde se nakon 14 dana testiraju.

Dr Ostojić kaže da sada i bez testa, po simptomima, znaju kada je neko kovid pozitivan.

“Pedijatrijski slučajevi imaju blažu temperaturu i malaksalost, glavobolju koja potraje par dana, gube osećaj za miris i ukus”, rekla je Ostojićeva.

Apeluje na roditelje da kada primete ove simptome – ne čekaju.

{vembed M=https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2020/07/07/16827427/misoviv-070720.mp4}

{module Oglas 2 – 2020}

 

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker