Sastojak kog ima u popularnom kremu utiče na brže širenje raka

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Naučnici su pokazali kako masna kiselina koja se nalazi u palminom ulju može podstaći širenje raka, u istraživanju koje bi moglo otvoriti put novim tretmanima.

Studija na miševima je otkrila da palmitinska kiselina podstiče metastaze u raku usta i kože, piše Guardian.

„Postoji nešto veoma posebno u vezi sa palmitinskom kiselinom što je čini izuzetno moćnim promoterom metastaza“, rekao je profesor Salvador Aznar-Benitah, sa Instituta za istraživanje u biomedicini (IRB) u Barseloni.

„Mislim da je prerano odrediti koju vrstu ishrane bi mogli da konzumiraju pacijenti sa metastatskim karcinomom koji bi usporio metastatski proces“, dodao je.

Studija je zasnovana na prethodnom radu istog tima koja pokazuje da, unutar tumora, samo mala podskupina ćelija ima kapacitet da se širi tako što putuje iz tumora, stiže do drugih organa i kolonizuje ih. Činilo se da se ove specijalizovane ćelije raka posebno oslanjaju na masne kiseline, a najnoviji rad suzio je ovo na palmitinsku kiselinu, koja se nalazi u palminom ulju – ali i u širokom spektru namirnica kao što su puter i maslinovo ulje.

Studija, objavljena u časopisu Nature, otkrila je da kada se palmitinska kiselina doda u ishranu miševa, veća je verovatnoća da će se rak usta i kože širiti. Druge masne kiseline zvane oleinska kiselina i linolna kiselina – omega-9 i omega-6 masti koje se nalaze u hrani kao što su maslinovo ulje i laneno seme – nisu pokazale isti efekat. Nijedna od testiranih masnih kiselina nije povećala rizik od razvoja raka.

Studija je sugerisala da je izlaganje palmitinskoj kiselini izazvalo promene u funkciji gena u ćelijama raka – što im je omogućilo da osete masne kiseline i da ih efikasnije konzumiraju. Čini se da prisustvo palmitinske kiseline šalje ćelije raka u „regenerativno stanje“ omogućavajući im da formiraju signalne mreže izvan tumora, što je poznato kao ključni korak ka širenju.

Metastaze raka ostaju glavni uzrok smrti pacijenata sa rakom i velika većina ljudi sa metastatskim rakom može se samo lečiti, ali ne i izlečiti.

Helen Ripon, izvršna direktorka Worldvide Cancer Research, rekla je:

„Ovo otkriće je ogroman napredak u našem razumevanju kako su ishrana i rak povezani i, što je možda još važnije, kako možemo da iskoristimo ovo znanje da započnemo nove lekove za rak. Procenjuje se da su metastaze odgovorne za 90 odsto svih smrtnih slučajeva od raka – to je oko 9 miliona smrtnih slučajeva godišnje širom sveta. Naučiti više o tome šta uzrokuje širenje raka i – što je najvažnije – kako ga zaustaviti je put napred za smanjenje ovih brojeva“.

(Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker