Naučnici o COVID-19: Virus ćemo pobijediti kad shvatimo zašto ubija stare, a djecu ne

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novi soj koronavirusa, SARS-CoV-2, iz nekog, nama još nepoznatog razloga, ubija samo starije osobe. Djeca su, na svu sreću, pošteđena.

5e592843fee23d378d1a5447

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Shvatimo li zašto je tako, možda dobijemo dodatno oružje u borbi protiv epidemije koja je već zahvatila cijeli svijet.

U Kini, kako je objavio Washington post, samo 2.4 posto oboljelih od infekcije COVID-19 su djeca, a 0.2 posto su slučajevi djece koja su bila u kritičnom stanju. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da Kina nije prijavila niti jedan smrtni slučaj kod djece.

U međuvremenu, novi soj koronavirusa ozbiljno je smrtonosan za drugu stranu “dobnog spektra”. Smrtnost u Kini, za osobe iznad 80 godina, iznosi 21.9 posto. Ovo znači da se novi soj koronavirusa ponaša različito od drugih virusa, kao što je sezonska gripa, koja je jednako opasna za vrlo stare, ali i za vrlo mlade.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

“Kad imamo ovakve respiratorne infekcije, uglavnom vidimo tzv. U krivulju o tome kome bude najteže. Mala djeca na jednom kraju, jer njihov imuni sistem još nije razvijen, te stare osobe na drugom kraju, čiji je imuni sistem jako oslabljen. S ovim virusom, jedne strane U krivulje jednostavno nema” govori Vineet Menachery, virolog na Univerzitetu u Teksasu.

Kad shvatimo zašto su djeca tako pošteđena, shvatiti ćemo zašto virus ubija stare, dodaje Frank Esper, specijalista za dječije infektivne bolesti pri bolnici Cleveland Clinic Children’s.

Pitanja na koja Esper i drugi pokušavaju naći odgovor – da li je obim infekcije povezan s nečim drugim, s nečim čemu su pacijenti bili izloženi ranije? Da li je u pitanju promjena našeg imunog sistema, koja dolazi s godinama? Ili, da li je riječ o šteti od zagađenja koja nastane tokom godina?

{module Oglas 2019 – U članku 2}

“Ili, možda nema nikakve veze s virusom, već s domaćinom, koji ima promjene na plućima, ima dijabetes ili koronavirus. Na kraju krajeva, malo sedmogodišnjaka ima probleme s visokim pritiskom”, pojašnjava Esper, koji proučava viralne respiratorne infekcije i nove bolesti.

Prethodne epidemije koronavirusa također su misteriozno štedjele djecu. Niti jedno dijete nije umrlo tokom epidemije SARS-a 2002, koja je ubila 774 osobe. Također, vrlo je malo djece pokazalo simptome smrtonosnog koronavirusa MERS, koji je ubio 858 osoba 2012. godina. Kako bi saznao zašto, Menachery miševima u laboratorijama ubrizgava SARS – koji je blizak rođan novog soja koronavirusa, koji se, uostalom, i zove SARS-CoV-2. Uočio je i da je situacija s miševima ista – bebe miševi su bez problema prošli kroz infekciju, dok su pluća i tijela starih miševa bila devastirana.

Menachery je otkrio da je stopa smrtnosti kod miševa povezana, ne samo sa slabošću imunog sistema, već i s “disregulacijom” zbog koje su imuni sistemi pretjerano reagirali na koronavirus SARS. To je slično s načinom na koji ljudi umiru od COVID-19.

“Agresivni odgovor imunog sistema ih uništava, više od infekcije. Zamislite to ovako – tim specijalaca razbija vrata, upada vam u stan i hapsi vas zato što ste bacili papirić kroz prozor”, slikovito objašnjava Menachery.

No, pitanje koje i on i drugi imaju jeste – zašto bebe miševi prolaze kroz infekciju bez problema?

“Ako je zaista istina da su djeca otpornija na ovu infekciju, onda se meni čini da je tu nešto mehaničko, a ne imunološko. To ima veze s receptorima u dječijim tijelima ili njihovim plućima, što onemogućava virusu da se ‘zakači’ za organizam”, kazao je Esper.

Stuart Weston, virolog s Univerziteta Maryland School of Medicine testira antiviralne lijekove koji bi mogli pomoći u tretmanu oboljeluh: “Fokus je na vakcinama i lijekovima, ali postoje neka velika pitanja na koja tražimo odgovor, i to dugoročan, ako zaista želimo shvatiti kako i šta rade koronavirusi.”

Dakle, imajući u vidu ovu situaciju s djecom, ima li smisla zatvoriti škole – pitali su eksperte.

Većina epidemiologa smatra da slabi simptomi zapravo maskiraju realno stanje te da djeca obolijevaju u jednakom broju kao i odrasli. Novi podaci, koje su objavili kineski istraživači, navodi da su kineske vlasti sprovele istraživanje i uočile da i djeca i odrasli obolijevaju u jednakim postocima.

„Iz istraživanja pandemija znamo da zatvaranje škola može biti učinkovito u usporavanju prijenosa, jer djeca su često pokretači infekcije. Oni to prošire na roditelje, rodbinu i širu zajednicu”, izjavila je Caitlin Rivers, epidemiologinja iz Centra za zdravstvenu sigurnost Johns Hopkins.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.