NAJGORA TEORIJA O KORONI SE OBISTINILA: Muškarac (33) se poslije 4 mjeseca ponovo razbolio

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Stručnjaci iz Hong Konga objavili su da su otkrili prvi potvrđeni slučaj u svijetu ponovne infekcije koronavirusom, ali naglašavaju da je prerano iz toga izvlačiti konačne zaključke.

respirator 1 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

“Taj slučaj pokazuje da se ponovna infekcija može dogoditi samo nekoliko mjeseci nakon što je osoba ozdravila od prve zaraze”, kaže u priopćenju mikrobiološki odjel Univerziteta u Hong Kongu (HKU), po kojem je između dvije infekcije kod tog muškarca prošlo četiri i po mjeseca.

Po istraživačima, genetska analiza pokazala je da su te dvije sukcesivne infekcije istog pacijenta uzrokovane s dva različita sojeva SARS-CoV-2, virusa odgovornog za covid-19.

“Naši rezultati sugeriraju da bi SARS-CoV-2 mogao nastaviti kolati u populaciji, kao što je slučaj s ostalim koronavirusima odgovornima za banalne prehlade, iako su pacijenti stekli imunost”, nastavljaju stručnjaci s HKU-a.

{module Oglas 0 – 2020}

“Budući da imunost ne može trajati dugo nakon infekcije, cijepljenje bi se trebalo razmotriti i za one koji su već bili zaraženi”, ocjenjuju oni.

Tridesettrogodišnji pacijent, stanovnik Hong Konga, prvi put je na testu bio pozitivan 26. marta, nakon što je pokazivao simptome infekcije COVID-19, poput kašlja, glavobolje, grlobolje i povišene tjelesne temperature.

Kada je ozdravio, dvaput je testiran i dvaput je bio negativan.

Međutim, 15. augusta ponovno je bio pozitivan na testu. Ovog puta međutim nije imao nikakve simptome: njegova je bolest otkrivena zbog testa na aerodromu u Hong Kongu kamo se vratio iz Španije preko Velike Britanije.

“Vrlo je malo vjerovatno da kolektivni imunitet može eliminirati SARS-CoV-2, iako je moguće da nove infekcije budu slabijeg intenziteta od prve, kao što je pokazao slučaj ovog pacijenta”, pišu oni u studiji.

{module Oglas 2 – 2020}

Studiju je u ponedjeljak prihvatio američki medicinski časopis Clinical Infectious Diseases i čeka se njena objava. Posljednjih mjeseci spominjalo se više slučajeva moguće reinfekcije u svijetu, ali bez jasne potvrde, a pitanje imuniteta na COVID-19 je još uvijek puno nepoznanica.

Izvor: HINA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker