Koliko dugo možete biti uz nekoga s koronavirusom, a da se ne zarazite?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bliskim kontaktom do sada se smatrala osoba koja je najmanje 15 minuta bila u društvu osobe zaražene koronavirusom na daljini manjoj od dva metra

hztdzhzt

{module Oglas 1 – 2020}

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je revidirao definiciju bliskog kontakta s osobom zaraženom koronavirusom. Nažalost, ne postoji određena minutaža na osnovu koje možete biti sigurni postoji li i koliki je rizik da se zarazite.

Bliskim kontaktom do sada se smatrala osoba koja je najmanje 15 minuta bila u društvu osobe zaražene koronavirusom na daljini manjoj od dva metra. Sada se bliskim kontaktom smatra osoba koja se nalazila na manje od dva metra od zaražene osobe najmanje 15 minuta u roku od 24 sata.

Revidiranje definicije uslijedilo je nakon objavljivanja studije koja je pokazala kako je zatvorski čuvar u Vermontu bio pozitivan na koronavirus nakon više kratkih interakcija sa šest zatvorenika koji nisu imali simptome. Tokom osmosatne smjene, čuvar je imao ukupno 22 susreta sa zatvorenicima u ukupnom trajanju od 17 minuta. No, stručnjaci ističu da ne mora nužno značiti da se niste zarazili ukoliko ste proveli manje od ukupno 15 minuta u blizini zaražene osobe.

{module Oglas 0 – 2020}

-Želite dati neke smjernice kojih se lako sjetiti, ali zapravo je riječ o kontinuumu. Može postojati mali rizik ako je riječ o dužem periodu ili veliki rizik ako se radi o kratkom peirodu. Jako je puno varijabli koje utječu na dozu virusa koju neko primi i to je najvažnije- kazao je Neal Goldstein, profesor epidemiologije i biostatistike sa Univerziteta Drexel.

Osim vremena izloženosti, drugi važni faktori su da li je zaražena osoba imala simptome, nije ih imala ili su se razvili kasnije, da li ste u trenutku susreta bili u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, kakva je bila prozračenost prostora, koliko je ljudi bilo u društvu i kakva je aktivnost bila u pitanju, odnosno šta ste u datom trenutku radili.

Naprimjer, ako ste sa zaraženom osobom pjevali u podrumu veći je rizik da biste se mogli zaraziti za manje vremena, nego što je to slučaj ako ste sjedili u parku.

Kada je riječ o traženju kontakata, smjernice CDC-a se ne mijenjaju ako ste nosili zaštitnu masku. Bliskim kontaktom se smatrate čak i ako ste vi i zaražena osoba nosili masku. To ne umanjuje važnost maske u zaštiti od zaraze.

{module Oglas 2 – 2020}

– Maske čine veliku razliku. Nikad ne bih rekao: ‘Družit ću se s tom osobom bez maske i uredu je ako je to 14, a ne 15 minuta. Ovo su smjernice koja olakšavaju pronalazak kontakata, ali ih se ne smije primjenjivati kao smjernice za ličnu zaštitu- kazao je Henry Raymond, profesor i epidemiolog sa Univerziteta Rutgers.

CDC navodi da se nošenje maski ne uzima u obzir kod traženja kontakata jer šira javnost nije obučena za izbor i pravilno nošenje maski. Pogrešno nošenje maski povećava rizik od širenja zaraze kao i duže vrijeme izlaganja virusu i neposredna blizina zaraženoj osobi.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker