Đerlek – Može se očekivati da majmunske boginje dođu do Srbije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U SZO ne smatraju da će više od 300 slučajeva te bolesti do sada prijavljenih prerasti u još jednu pandemiju

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je juče da se, ako su majmunske boginje registrovane u Sloveniji, može očekivati da stignu i do Srbije, ali da ne treba širiti paniku. – Zaista ne bi trebalo dramatizovati, jer, ionako imamo narušeno mentalno zdravlje zbog dvogodišnje pandemije, a izuzetno nam je važno da ga očuvamo – rekao je Đerlek za Tanjug.

Istakao je da ima mesta oprezu i poručio da je zdravstveni sistem Srbije spreman da odgovori mnogo težim izazovima.

– U ovom trenutku nema mesta panici, pratićemo i prilagodićemo se uslovima kakvi budu u datom trenutku – dodao je državni sekretar.  Kada je reč o virusu korona, Đerlek je apelovao na sve da i dalje budu oprezni, jer, podseća, još nismo završili sa pandemijom. – Jeste virus mnogo slabijeg potencijala nego što je bio, ali ono što nam je pokazao, jeste da uvek budemo oprezni, mada sam ja optimističan i mislim da naredna jesen neće biti kao prethodne, i da ćemo mnogo bolje proći – upozorio rekao je Đerlek.

Umirujući tonovi stižu i iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Glavni ekspert za majmunske boginje Rosamunda Luis rekla je da ne očekuje da će više od 300 slučajeva te bolesti prijavljenih do juče prerasti u još jednu pandemiju. Ona je, međutim, priznala da još ima mnogo nepoznanica, uključujući pitanje kako se bolest tačno širi i da li obustavljanje masovne imunizacije protiv velikih boginja pre nekoliko decenija možda ubrzava prenošenje.

Na jučerašnjoj javnoj sednici SZO-a, Luisova je rekla da je ključno naglasiti da je velika većina slučajeva koja je otkrivena u desetinama zemalja širom sveta kod homoseksualaca i biseksualaca, zbog čega bi rizične grupe stanovništva trebalo da preduzmu mere predostrožnosti, prenosi Tanjug pisanje AP. Ipak, ona je upozorila da je svako u potencijalnom riziku od bolesti, bez obzira na seksualnu orijentaciju, a drugi stručnjaci su istakli da je možda slučajno što je bolest prvi put otkrivena kod gej i biseksualnih muškaraca, rekavši da bi se brzo mogla preliti na druge grupe ako se ne obuzda.

– Rizik po javno zdravlje bi mogao da postane veći ukoliko virus iskoristi priliku da se ustali kao ljudski patogen i proširi se na visokorizične grupe, a to su mala deca i osobe sa oslabljenim imunitetom – poručili su iz SZO-a, pto jt preneo ranije Rojters. Do 26. maja, potvrđeno je 257 slučajeva majmunskih boginja, a sumnja se na još 120 u 23 zemlje sveta koje nisu endemske za virus, navela je Svetska zdravstvena organizacija. U ovom talasu širenja majmunskih boginja zasad nijedan oboleli nije preminuo.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
5 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Ha bate
Ha bate
8 mjeseci ranije

Smrad izdajnicki. Mrs u bg Miroslave!

Samir
Samir
8 mjeseci ranije

SDA je kolektivno oboljela od ove majmunska bolesti

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
8 mjeseci ranije

Ovaj je isti ko Muamer Zukorlić, i dupe bi dao za fotelju.

amko
amko
8 mjeseci ranije

pa majmuna veceg od ovog konja nema vala

Acif Efendija
Acif Efendija
7 mjeseci ranije

Sto nece tebe ufatit psino pogana

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
5
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker