Bauk koronavirusa: Da li je opasan po djecu, širi li se zaraza mobitelom i novčanicama

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Svijet je u strahu od koronavirusa kojim je zaraženo skoro 110.000 ljudi širom naše planete, među kojima su i tri osobe u BiH. Javnost je dobro upoznata s načinima prenošenja, zaštite, no ipak nekoliko detalja je korisno znati.

koronavirus AA

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Koliko je koronavirus opasan po djecu?

Prema podacima iz Kine, čini se da koronavirus nije previše opasan za djecu. Moguće da je tako zato što najmlađi brzo preleže infekciju i kod njih se simtomi manifestuju u blažem obliku.

Međutim, djeca koja imaju respiratorne probleme, poput astme, moraju se čuvati. Ipak kod većine djece ova infekcija će se manifestovati kao regularna respiratorna infekcija i nema razloga za brigu.

Ali, svejedno, u mnogim zemljama, naročito onim najteže pogođenim, zatvorene su škole kako bi se spriječilo širenje virusa.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Da li treba dezinficirati mobitel?

Pretpostavlja se da se koronavirus prenosi kapljičnim putem, to jest kašljanjem i kihanjem. Međutim, eksperti vjeruju da virus može da opstane više dana na nekoj površini.

Zato je važno da često i pažljivo čistite vaš telefon – i fiksni i mobilni. Većina proizvođača telefona upozorava da telefon ne treba čistiti alkoholom, vlažnim maramicama i antibakterijskim gelom, jer se tako može oštetiti zaštitni sloj ekrana.

Uništavanjem tog sloja bakterije duže ostaju na uređaju. Moderni telefoni su najčešće otporni na vodu, tako da možete da očistite vaš telefon običnim sapunom i vodom i papirnim ubrusom. Ipak, provjerite da li je vaš telefon vodootporan pre nego što to uradite.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Da li se virus prenosi na papirnatim novčanicama i kovanicama?

Kineska vlada je objavila da gotov novac kada stigne u banku mora da bude sterilisan, prije nego što se pusti u promet, kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Korištenje beskontaktnih kartica može smanjiti rizik u odnosu na plaćanje gotovinom. Ali virusi i bakterije opstaju i na karticama.

Najbolje je da perete ruke nakon dolaska u kontakt s karticama, kovanicama i novčanicama.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker