Anida je pobijedila rak: Znala sam da život ne smije prestati a da se ja ne borim

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Anida Skenderagić pobijedila je rak. Karcinom dojke dijagnosticiran je u 21 godini života mlade djevojke. Nakon svoje borbe educira mlade djevojke da bi one svojim majkama pokazale da svaka žena sebi mora biti na prvom mjestu.

Potenciram priču da je prije svega neophodno da žene ne vrše nasilje same nad sobom zanemarujući činjenicu da moraju voditi računa o svom zdravlju.. Žene, pored porodice i djece, trebaju sebe staviti kao prioritet i svoje zdravlje kao prioritet.

Bila sam tad najmlađi onkološki pacijent s 21 godinom i invazivnim karcinomom dojke. Nikad se nisam pitala, zašto ja. Razmišljala sam ako dođe trenutak da moj život prestane ne smije prestati a da se ja ne borim.

Ja sam imala genetske predispozicije. U porodici sam imala osobe koje su bolovale od te vrste bolesti. Prije svega sam zahvalna svojim roditeljima koji to nisu negdje potiskivali. Moja majka mi je uvijek govorila kako trebam da se pregledam, na koji način.

Od svoje 18 godine vršila sam samopregled. Onog trenutka kad sam osjetila promjenu na svom tijelu, tad sam se i javila ljekaru. U nekim trenucima dok sam ležala u bolnici imala pored dvije žene koje su bolovale od iste bolesti kao ja I koje su dva dana zaredom umirale.

Bilo je teško s vremena na vrijeme, 21 godinu sam imala, upisala sam fakultet, svo moje društvo živi i saznaje šta je život, snalaze se, biraju profesiju a ja ležim i pitam se da li ću dočekati sutra. Bez kose, bez obrva, bez trepavica, bez svega, i to je bio jedan najteži period kao djevojci koja kad se pogleda u ogledalo.

Ali, shvatila sam to kao fazu koja me vodi u pobjedu. Svaki dan žena može sebe preventivno da pregleda I na vrijeme se javi ljekaru. Zaista, samo u koliko se na vrijeme javimo ljekaru mogućnosti i šansa da budemo pobjednici je velika, poručuje Anida.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker