Tajna povoljnih cijena: U Turskoj PDV na turizam 1 posto, u Hrvatskoj 25

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

bELEK SLIKA

{module Oglas 1 – 2020}

Tako je Turska za period od 1. aprila do 30. novembra 2020. donijela odluku da će PDV u segmentu hotelijerstva s ionako niskih osam pasti na samo jedan posto, što je ujedno najniži PDV u bilo kojem turističkom segmentu u Evropi.

Grci su pak odlučili u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića PDV smanjiti sa 24 na 13 posto, a za hospitality sa 13 na samo pet posto.
{module Oglas 0 – 2020}
Kako piše Jutarnji list, u Hrvatskoj se trenutno turizam oporezuje po dvjema stopama – 25 i 13 posto, od čega je ta smanjena stopa uvedena tek nedavno, i to isključivo za segment pripreme i posluživanja jela i slastica izvan ugostiteljskog objekta.

“Kad je riječ o PDV-u, neki se pomaci jesu dogodili u posljednje vrijeme, no mi i dalje imamo jednu od najviših stopa PDV-a za turizam, posebno u odnosu na naše konkurente. Smanjenje stopa PDV-a preduvjet je za dizanje konkurentnosti u normalnim okolnostima, a u ovim okolnostima u kojima je svijet podređen pandemiji, PDV je pitanje preživljavanja”, kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, apelirajući na vladu da, po uzoru na konkurentske zemlje, razmisli o uvođenju privremenih međustopa kako bi dodatno pomogla sektoru.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker