Priča iz grada u Hrvatskoj: Kako je korona uništila turizam, noćenja za 7 do 8 eura!?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Historijaske razglednice ovog nam juna stižu iz grada Hvara, u kojem se, umjesto turističkog šušura i razuzdanih after partyja, dogodila after korona pustoš.

Hvar juni2020 TW

{module Oglas 1 – 2020}

Hvarani su i dalje u čudu, prošli su im pusti aprilu ili maju, evo i početka juna, a u gradu nema “ni pasa”. Došlo je dotle da se ruše cijene koktela s 50 (oko 13 KM) na 25 kuna (oko 6,5 KM), da se noćenje spušta, pazite ovog čuda, i na sedam do osam eura (oko 14 do 16 KM).

Tačno u podne, u petak 5. juna, u kafićima na rivi sjedilo je tek desetak Hvarana. A u portu su se usidrile samo dvije jedrilice. Ovo je katastrofa, čudo nikad viđeno, ako se izuzmu ratne godine, kažu nam domaći, piše Slobodna Dalmacija.

“Nigdi se toliko ne prate vijesti o koroni u svitu ka na Hvaru. Nigdi se ka kod Hvarana ne prati ova revolucija u Americi. Stalno mislimo šta će Trump učinit. Jer ako to ne stane, odnit će đava i ono malo Amerikanaca šta su nam i mislili doć kasnije”, veli jedan Hvaranin.

{module Oglas 0 – 2020}

Turistički gledano, kao da je mart ili novembar. Otvoreno je tek četiri-pet restorana. Brojni se još misle što da naprave. Nema im ni katamarana. Sada im sve stiže trajektom preko Starog Grada. A za koga će i voziti, kažu nam Hvarani, pojašnjavajući da se za “jednog čovika koji bi doša u pusti grad” ne isplati paliti motore.

“Lani je u ovo vrime ovde bilo sve puno. A s ovom smo se godinom vratili u ratno doba. I sada Hvarani smišljaju šta će činit, pituraju, slušaju vijesti, nadaju se gostima, čekaju ih. Još smo uvijek optimisti, iako nas službena statistika za sada demantira. Ne vjerujem da ćemo mi kapacitete popuniti Mađarima, Česima, Poljacima.

Zato nam je ovo možda kolosalna prilika da Hvar dobro porazmisli o strategiji i definiranju turističkog smjera”, veli gradski vijećnik Joško Rosso.

To je zapravo i rak-rana hvarskog turizma. Svi se sjećaju razdoblja kada je grad bio nešto nalik Saint Tropezu, a onda obrnuo smjer u pravcu Ibize i razuzdanih partyja. Dovelo je to tisuće mladih turista koji katamaranima dolaze na noćni hvarski provod. Pa pijani viču, divljaju, obavljaju nuždu po centru grada…

“U petak, 5. lipnja, u gradu Hvaru je prijavljeno ispod jedan posto gostiju od lanjske brojke na isti datum. Evo vam još jedan podatak: 25. svibnja imali smo dva posto gostiju u odnosu na lani. A od tih 50 prijavljenih gostiju, više od 40 ljudi su bili strani radnici koje je korona zatekla u Hvaru. Jest, situacija je katastrofalna, izuzetno teška, nije optimistična. Kada bismo došli na 15 posto lanjske sezone, mogli bismo svi biti sretni”, veli Teo Jeličić, potpredsjednik Gradskog vijeća Hvara.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.