Stručnjaci tvrde da je moguće obnoviti vezu nakon prevare: Ovo su najbolji koraci za to

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Preljub je jedna od najvećih kušnji za svaku vezu i pitanje koje će si postaviti većina parova koji se nađu u takvoj situaciju glasi, je li moguće vratiti povjerenje i intimnost nakon prevare?

Stručnjaci za veze tvrde, jest! Doduše, to najčešće zahtijeva puno vremena, strpljenja i međusobnog razumijevanja.

Natalie Rosado, savjetnica za mentalno zdravlje, za Best Life je otkrila da vraćanje povjerenja može potrajati, prvenstvo zbog toga što prevareni partner može osjećati tjeskobu, odvojenost te fizičku odbojnost prema nevjernom partneru.

Obnova intimnosti nakon preljuba je moguća, ali zahtijeva vrijeme te trud i posvećenost oboje partnera,’ tvrdi Rosado, dodajući kako neki parovi iz takvih situacija na koncu izlaze snažniji i povezaniji no što su bili prije afere.

Rosado je podijelila i nekoliko savjeta za postupno obnavljanje intimnosti nakon preljuba.

Izrada ‘plan zacjeljivanja’: Plan bi trebao biti konkretan i realan.  Na primjer, partneri se mogu dogovoriti da svake večeri provedu 15 minuta razgovarajući o svojim osjećajima, čitajući knjige o poboljšanju odnosa ili sudjelujući na radionicama za parove.

Mogu i jednom sedmično jednostavno otići na spoj. Dobro bi bilo da, bilježeći aktivnosti i dojmove, prate svoj napredak.

Prepuštanje nostalgiji

Nakon prijevare, partneri su skloni zaboraviti na sve one lijepe stvari koje su ih svojedobno povezale. Zbog toga je nužno da parovi razgovaraju o onome što ih je privuklo jedno drugome, postavljajući si otvorena pitanja, Na primjer “Što ti se najviše svidjelo na meni?”, “Po čemu još pamtiš dan kad smo se sreli?” i sl.

Ponovno uspostavljajte fizičke bliskosti

Pravi je izazov vratiti fizičku intimnost nakon preljuba i prije toga je nužno uspostaviti osjećaj emocionalne sigurnosti. Stručnjaci parovima savjetuju da krenu s jednostavnijim fizičkim kontaktima, kao što su držanje za ruke za vrijeme gledanja filma ili nježna masaža prije spavanja. S vremenom bi intimnost sama po sebi trebala postati intenzivnija.

Uvažavanje partnerovih osjećaja

Razgovor o osjećajima, posebice onima prevarenog partnera, je važan. Partneri koji su počinili preljub najčešće žele što prije krenuti dalje s vezom, ali stručnjaci upozoravaju kako će ignoriranje osjećaja druge strane samo pogoršati situaciju i dovesti do toga da se oboje partnera osjeća loše, piše Večernji List.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex