Ove godine možete imati najljepše cvijeće na balkonu uz jedan sastojak koji svi imate u kući – Svaka komšinica će vam pozavidjeti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ukoliko vaše cvijeće sporo raste, ne cvjeta i žuti, probajte trik iskusnih baštovana koji uz pomoć kvasca biljki podare novi sjaj.

Ključ je u prihrani koja je jeftinija, prirodnija, a rezultati su odmah vidljivi.

Biljke tokom proljeća i ljeta traže malo više pažnje i sastojaka. Da li ste znali da skupa i vještačka đubriva iz apoteke, može da zamijeni prihrana cvijeća kvascem.

Promjene na biljkama

Nedostatak hranljivih materija u supstratu se ogleda u promjenama na samim biljkama.Ako biljka sporo raste, neće da cvjeta, ima promjene na listovima, korijen se slabo razvija i sl. To su pokazatelji da joj nešto fali, te da je neophodna bolja njega.

Način da se stvari poprave, je da se sa vremena na vrijeme, daje prihrana. Kada je riječ o cvijeću, obično se daje tečno đubrivo prirodno ili vještačko. Prirodno đubrivo možemo i sami da pravimo. Isprobajte obavezno i đubrivo od kvasca, jer su iskustva veoma pozitivna.

Zašto prihranjivati biljke kvascem?

Svi žele da imaju zdrave i lijepe biljke, a to je upravo ono što se kvascem postiže. Dobijamo brži rast, bolje cvjetanje, ljepše listove i jači korijen. Kvasac sadrži sastojke koji dobro utiču na rast i razvoj biljaka.

Vitamini B kompleksa, fitohormoni i auksin

Zamislite kako raste tijesto kada zakuvamo hljeb, e pa slično tako rastu i biljke, kad im se daje kvasac.

Kako se pravi rastvor od kvasca

Rastvor od kvasca za cvijeće i ostale biljke, pravi se tako što na 10 g kvasca, dodajemo jednu malu kašiku šećera i 1l vode.

U zavisnosti koliko vam je rastvora potrebno za zalijevanje biljaka, vi ćete proporcionalno napraviti dovoljnu količinu. Pomiješati sastojke i ostaviti da odstoji nekoliko sati, pa ponovo promiješati i zaliti biljke. Savjet je da se uvijek rastvor pravi svjež, pa da se bljke zalivaju.

Prihrana cvijeća kvascem radi se na 10-15 dana. Tokom ljeta može se zalijevati jednom nedjeljno. Sastojci iz kvasca popravljaju kvalitet zemljišta, što odgovara biljkama. Biljke postaju snažne. Prihrana kvascem može se koristiti za sobne i baštenske biljke.

(magazin.novosti.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex