NAJSKUPLJA VIKENDICA U SRBIJI ČAK 400.000 EURA – Potražnja ove godine neznatno slabija, a evo gde ih se najviše prodalo

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Još od početka pandemije tržište nekretnina ne miruje.

Prodaja kuća, a naročito vikendica znatno je porasla, taj trend nastavljen je i kasnije, mada nešto manjim intezitetom, piše Blic biznis. Jedno od mesta u Srbiji koje prednjači po prodaji vikendica je svakako Vojvodina. Jedna od najskuplji prodata je baš u ovom delu Srbije i njena cena iznosila je čak 400.000 evra, dok je cena najskuplje prodate kuće u Beogradu iznosila 2,9 miliona evra.

U prvoj polovni 2022. godine za kupovinu ovih nekretnine izdvojeno je 328,6 milona, što je 9 odsto od ukupne količine novca na tržištu nepokretnosti.

Pored vikendica, najviše je ulagano u kupovinu kuća i zgrada. Jedna od najskupljih kuća prodata je u opštini Savski venac, dok je naskuplja vikendica prodata i mestu Sremska Kamenica, po već pomenutoj ceni od 410.000 evra.

Vojvodina beleži najveći broj prodatih vikndica i nesumnjivo je omiljena lokacija većine stanovništva. Trenutno tržište nekretnina posle višemesečnog rasta, za sada miruje, cene su stabilne i ne beleže velike oscilacije kao što je to bilo prethodnih meseci.

Cene vikendica u proseku se kreću od 16.000 evra do 130.000 evra.

Cena jedne od vikendica koja se nalazi na Divčibarama oznosi 130.000 evra i 50 metara kvadratnih. Vikendica je jednospratna i ima ukupno dve sobe. Dok jedna od jeftinijih vikendica na istoimenom sajtu, koja se nalazi se u blizini Niša iznosi 16.000 evra. Ima 80 metara kvadratnih, ukupan broj soba ove vikendice je 3.

Kada govorimo o cenama kuća i vikendica, kao i o tome u šta je bolje uložiti novac, stručnjaci su saglasni da su to kuće. Savetuju da ako smo u pozicji da biramo između ove dve nekretnine, svakako je bolje odlučiti se za kuću.

Razlozi su sledeći: lakše je doći do stambenog kredita u slučaju kada kupujemo kuću, jer mnoge banke onemogućavaju kupovinu vikendice na kredit. Zatim kuće ne beleže rast cena u meri u kojoj to beleže vikendice.

Pored trenda pravljena vikendica koji je prisutan kod nas već određeni period, prodaja baš ne prati očekivanja. Tržište nekretnina beleži stagnaciju. Tražnja diktira cenu, a tražnja je sada u stagnaciji, samim tim automatski dolazi i do stagnacije cene.

Visoka cifra

Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u Republici Srbiji u prvom polugodištu 2022. godine iznosio je 3,6 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 25 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

U prvom polugodištu 2022. najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima u prometu nepokretnosti u Republici Srbiji imao je promet stanova u iznosu od 1,978 milijardi evra. Za stambene objekte (kuće, vikendice i stambene zgrade) izdvojeno je 328,6 miliona evra (devet odsto od ukupne količine novca na tržištu nepokretnosti), za građevinsko zemljište 301,4 miliona evra (devet odsto od ukupne količine novca), za poslovne prostore 187,5 miliona evra (pet odsto od ukupne količine novca), za poljoprivredno zemljište 99,6 miliona evra (tri odsto od ukupne količine novca) i drugo.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker