Recepti Sabihe Dacić iz Prijepolja u kuharu ”Kuhinje nacionalnih manjina”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kuhar specijaliteta nacionalnih manjina prezentovan je u proteklog ponedjeljka u Kulturnom centru “Grad” u Beogradu u okviru manifestacije “Delikatesni ponedjeljak”. Predstavljena su jela mađarske, vlaške i romske i bošnjačke kuhinje. Prijepoljka Sabiha Dacić je predstavila jela bošnjačke kuhinje, a njenih 8 recepata obogatilo je sadržaj ovog kuhara.

sabiha dacic kuhar manjina 696x469

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Raskošna trpeza Sabihe Dacić, koja je sa svojim sinom Bilalom predstavila bošnjačku kuhinju, privukla je veliku pažnju publike. Uz raznovrsna tradicionalna jela Bošnjaka, zainteresovani gosti su mogli da čuju i zanimljive anegdote i saznaju više o kulturi ove manjinske zajednice. Na trpezi su dominirali kolači, prenosi Foruminfo.rs.

ghgfh76578

“Na stolu su se našli ti saftali kolači, koji se zaljevaju agdom ili saftom. Tu su bile i sukane hurmadžike, neizbježni punjeni kadaif. Ekšijaš sam pakovala u plastične posudice na kojima sam ispisala čak pet naziva koji su meni poznati, a koji se u različitim krajevima koriste za ovaj dezert. Sukali smo ružice, koje neko zove i baklave posađuše. Tu je bila još jedna vrsta baklave – hamajlijice, kako ih mi zovemo, mada neko kaže i jabukovača ili baklava. Ona je punjena jabukama i suhim grožđem. Pravili smo i stare šećer-lokume, odnosno Paša-lokum, kako su ih stari voljeli zvati, pa stare gurabije sa lokumom”, opisuje Sabiha Dacić, ugledna domaćica iz Prijepolja.

Između svih naših pita koje pravimo, mantije smo odabrali da spremamo jer se to jelo rijetko sreće u Beogradu. Spremili smo i neizbježnu potopljiku sa suhim mesom. Moj sin Bilal i ja smo se potrudili, da kroz tri, nepuna četiri dana kuhanja učinimo sve da dostojanstveno predstavimo našu bošnjačku sofru”, ističe Sabiha.

fdgzhghz9780

Ovom prilikom Sabiha je otvorila vrata za saradnju sa različitim medijima u cilju predstavljanja kuhinje Bošnjaka. Tradicionalna jela izazvala su posebno oduševljenje kod posetilaca iz različitih delova naše zemlje, koji se prvi put susreću sa ovom kuhinjom.

fghj43654

“Stvarno nije što smo mi to spremali, ali naša jela su otišla u sekundi, kao halva! Prvo je otišla ta naša hrana, pa su se tek onda praznili tanjiri kod predstavnica drugih kuhinja manjinskih naroda. Sve je bilo i izuzetno medijski propraćeno, jer tržište postaje po malo i zasićeno ovom modernom kuhinjom. Ovaj naš prostor ima stvarno izuzetno bogatu tradiciju kuhanja tih starih jela. Zbog toga bih željela da preporučim svim majkama da tradicionalne recepte prenose na svoje potomke, da se uče sukanju jufki, kora za pitu – jer gdje se god pojavi naša pita, to bude nešto fascinantno”,– ističe Sabiha.

“Delikatesni ponedjeljak” je prema procjenama organizatora imao rekordnu posjećenost, a Sabiha je posebnu zahvalnost izrazila Prijepoljcima koji žive u Beogradu, a koji su u velikom broju posjetili ovu manifestaciju.

Kuvar sa receptima tradicionalnih jela nacionalnih manjina nastao je pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, dok je manifestacija “Delikatesni ponedjeljak” održana uz podršku Centra za podršku i inkluziju “Help net”.

https://www.youtube.com/watch?v=ADS7kjoST_4

Izvor: Foruminfo.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex