Razgrabi se brzo: Pekar u Njemačkoj prodaje “inflacijski hljeb”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Pekar Mario Fritzen iz njemačkog mjesta Kürtena svojim kupcima prodaje “inflacijski hljeb” po simboličnoj cijeni.

Kako piše pressreader.com, a prenosi fenix-magazin, na naziv “inflacijski hljeb” kupcima je bilo potrebno vremena da se naviknu.

“Ovo je hljeb bez puno sastojaka”, objašnjava pekar svoju kreaciju, te dodaje “da u njemu nema ništa skupo.”

Fritzen u “inflacijski hljeb” dodaje kukuruz za okus, a glavni sastojak je pšenično brašno. Svojim proizvodom, kako kaže, želio je učiniti nešto protiv trenda poskupljenja. Dodaje da su i kod njega poskupjeli proizvodi, zbog rastućih troškova sirovine i energije.

“Ne samo ja, nego i moji kupci se bore s rastućim cijenama. Znam to”, kaže.

Fritzen prodaje “inflacijski hljeb” od 750 grama za 2,50 eura i kupci ga, kako kaže, rado kupuju. Prema pisanju njemačkih medija, u Njemačkoj su cijene hljeba i ostalih pekarskih proizvoda porasle za 15 posto. Cijena kilograma hljeba po njihovim izračunima sada košta od osam do deset eura.

To se odnosi na cijene hljeba koji se prodaje u pekarama, dok su u supermarketima nešto niže, pa sada većina građana kupuje jeftiniji. Važno je također napomenuti da su pekari jako pogođeni energetskom krizom, kao i rastom cijena sirovina. Na ovu situaciju dodatno utječe i činjenica da je evidentan manjak radne snage u ovom sektoru.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex