Pica Margarita slavi 131. rođendan: Znate li kako je ”rođena”?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U početku, bila je to više “pogača sa paradajzom” koja se prodavala na ulicama i trgovima Napulja

margarita2

{module Oglas 1 – 2020}

Svake godine u junu, Italijani tradicionalno obilježavaju rođendan pice koja je postala simbol njihove kuhinje, ali i kulture.

Iako se recept za picu koja ima iste sastojke kao i Margarita spominje u jednom italijanskom kuvaru iz 1866. godine, jedan drugi događaj – koji joj je i donio slavu, uzima se kao povod njenog nastanka.

U početku, bila je to više “pogača sa paradajzom” koja se prodavala na ulicama i trgovima Napulja, i uglavnom je bila hrana siromašnog stanovništva. Sve dok u junu 1889. godine, kuhar Rafaele Espozito iz picerije “Brandi” nije dobio poziv da sprema pice u Palaco Kapodimonte – ljetnjikovac kraljevske porodice.

{module Oglas 0 – 2020}

Postoji nekoliko priča o tome zbog čega je Rafaele dobio poziv, od kojih najčešće mogu da se čuju dvije: prva – da je kraljica Margarita od Savoje sama tražila jednu takvu picu kada je vidjela da je ljudi na ulicama jedu; a druga da je pica pravljena povodom njenog dolaska.

Svakako, pica koju je pravio za nju, bilo da ju je sama tražila ili da ju je već čekala na stolu, Rafaele je napravio u bojama italijanske zastave: crveno (paradajz), bijelo (mocarela) i zeleno (bosiljak).

Od 2009. recept i način pripreme pice Margarite je zaštićen EU oznakom Specialità Tradizionali Garantite.

Margarita koja nosi ovu oznaku se pravi na tradicionalan način od sastojaka vrhunskog kvaliteta. Zabranjena je upotreba bilo kakvih savremenih pomagala za izradu tijesta – njega priprema ručno majstor za pice – pizzaiolo. Peče se na 485 stepeni tačno 90 sekundi. Ispečeno tijesto ne smije da bude deblje od 3mm sa koricom debljine između 1 i 2 cm.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker