PAZARSKE MANTIJE ZVANIČNO NAJBOLJE NA SVIJETU: Jedine prave pripremaju se na ovaj način i nikako drugačije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Pazarske mantije su zvanično najbolje pecivo, ocenio je gastronomski sajt “Taste Atlas”. U žestokoj konkurenciji specijaliteta iz svih krajeva sveta daleko iza sebe ostavile su sarajevski burek, ali i čuveni francuski kroasan.

Vekovima unazad pazarske mantije prave vredne ruke domaćica iz Novog Pazara. Umešnost, posvećenost i strpljenje, sve je utkano u male bošče od testa punjene mesom.

Recept za pecivo, po kojem je grad na jugozapadu Srbije postao prepoznatljiv, prenosi se s kolena na koleno.

– Ja sam naučila od moje majke, ona od njene, i tako, to se uvek prenosi s kolena na koleno. Inače, moram da naglasim da su u Novom Pazaru, prave novopazarske mantije veoma zahtevne, danas ćete videti omladinu da ih prave od kora ili da ih savijaju drugačije. Treba zaista jako puno vremena, treba i umešnosti svakako – rekla je Mubera Zećirović iz udruženja “Pazarske hanume” za Blic TV.

Tajna najboljih pazarskih mantija strogo je čuvana, a znalci tvrde da se krije u autentičnosti domaćih proizvoda i najkvalitetnijem mesu.

– Mantije su specifično jelo koje nema nijedan aditiv, nijedan dodatak, samo prirodni sastojci i dodaci, meso, brašno, so… I oseti se kad su domaće, ručno pravljene. Specifično je to što smo mi u ovom delu Srbije okruženi Pešteri našom, Rogoznom, Kopaonikom, i tu je meso drugačije, odnosno sto odsto prirodno i domaće. I kad to staviš u mantiju, dobiješ najbolji proizvod – kaže proizvođač Jasmin Dervišnurović

Mantije se danas proizvode u nekoliko novopazarskih radionica u koje najčešće zalaze turisti.

Mi ovde stvarno imamo komponente savršenog turističkog proizvoda, od kulturno-istorijskih spomenika, divne prirode, banja, divnih ljudi i, eto, i gastronomija. Po mantijama i ćevapima smo daleko čuveni, što je sigurno jedna od stavki koja dovodi turiste u Novi Pazar – rekao je Dejan Belojica, direktor Turističke organizacije Novog Pazara.

Pazarske mantije, odnosno način pripreme ovog jela, uvrštene su na listu elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

– To je jedan veliki uspeh, što znači da će taj element da bude i te kako zaštićen kao jedan zanimljiv deo sa ovog prostora. Njihov ukus, njihova tehnika i te kako su zanimljivi, ne samo ovde, već i mnogo šire, na tlu cele Evrope – istakla je etnolog Muradija Krhović-Jerebičanin.

Zena.blic.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Realan
Realan
27 dana ranije

Made in NP,Sandzak

Tutin Sandzak
Tutin Sandzak
26 dana ranije

To nisu pazarske vec tutinske mantije

2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex