ŠTA AKO BEBA DOBIJE FRAS I PRESTANE DA DIŠE? Vodom ga nikako ne polivajte! Heroj iz Obrenovca je znao ove principe prve pomoći (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Snimak dramatičnog spasavanja deteta u Obrenovcu našao se u svim medijima. Šta raditi u ovim situacijama?

Sta ako dete dobije fras? Sigurno nije mali broj onih koji su se zapitali nakon što su videli dramatičan jučerašnji snimak spasavanja iz Obrenovca kada je Marko izveo herojsko delo.

Zato je zlata vredno makar osnovno poznavanje principa prve pomoći, pogotovo ako beba, ne daj Bože, prestane da diše poput malenog Vuka koji je sada dobro posle pretrpljenog frasa zbog kog je bio u teškom stanju. Naime, majka se sa jednogodišnjim Vukom kolima vraćala od lekara jer je mališan imao visoku temperaturu.

U jednom trenutku, detetu je pozlilo i ono se onesvestilo, a majka je zaustavila vozilo i uzela sina sa zadnjeg sedišta, pokušavajući da mu pomogne. U tom trenutku se zaustavio drugi automobil, iz kog je istrčao Marko Dragićević, uzevši u ruke dete koje je prestalo da diše.

Položio je dete na zemlju i počeo da daje veštačko disanje. Uspeo je da ga vrati u život.

Šta je fras?

Fras, odnosno febrilne konvulzije, jesu jedan od najčešćih neuroloških poremećaja u ranom detinjstvu, a koje su izazvane visokom temperaturom. Zapravo, fras je reakcija još uvek nerazvijenog mozda kod mališana, na nagli skok telesne temperature. Uglavnom se dešavaju kod dece starosti između 6 meseci i 5 godina.

Kako prepoznati fras?

Febrilne konvulzije nastaju naglo, uglavnom kada telesna temperatura skoči iznad 38,5 °C. U tom trenutku, dete prevrne očima, ukoči pogled i izgubi svest. Počinje da se trese, odnosno da trza celim telom ili samo određenim delom, a uz to su mu i usta modra. Dete koje doživljava fras teško diše, a možese desiti disanje sa prekidima. Zapravo, pauza u disanju može biti toliko duga da se roditelji prestrave. Pojačano lučenje pljuvačke, nekontrolisano mokrenje ili mlitavost tmišića mogu biti propratni simptomi koji naročito izazivaju paniku kod roditelja.

Kako reagovati u slučaju da dete doživi fras?

  • Važno je da umirite sebe i ne paničite.
  • Položite dete na bok, kako biste sprečili zapadanje jezika, udisanje povraćenog sadržaja ili mehaničko povređivanje deteta (udaranje glave o pod ili beton i sl.).
  • Detetu u analni otvor postavite čepiće za skidanje temperature ili lek za febrilne konvulzije, ukoliko vam je lekar prepisao.
  • Detetu nikako ne otvarajte usta nasilno, niti ga polivajte vodom.
  • Kada napad prođe, dete odvedite kod lekara.

Šta još treba da znate?

  • Fras se može ponoviti nakon nekoliko sati.
  • Ako je dete ranije imali febrilne konvulzije ili se to dešavalo već u vašoj porodici, budite pripravni ukoliko detetu telesna temperatura prelazi 38°C, odnosno pripremite lekove koje je lekar prepisao.

Spašavanje deteta u Obrenovcu možete pogledati u videu:

(Novosti)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker