Obratite pažnju na simptome: Djeca za koju se sumnja da imaju MIS-C hitno trebaju ljekarsku pomoć

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Djeca koja imaju upalu više sistema, odnosno MIS-C (multisistemski upalni sindrom), zabrinjavajuću komplikaciju koronavirusa, trebaju odmah potražiti ljekarsku pomoć te će vjerovatno morati biti hospitalizirana, kazali su stručnjaci.

sdfgdfgh

{module Oglas 2 – 2020}

Simptomi nisu kao klasični simptomi koronavirusa i uglavnom mogu uključivati bol u želucu i povraćanje, zajedno s groznicom i možda osipom, rekli su stručnjaci na sastanku američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Mnoga djeca s novim sindromom imaju i oštećenja na srcu i potrebno im je hitno liječenje. Vjeruju da je ovaj sindrom povezan s koronavirusom, iako su mnoga djeca negativna na testiranjima i nemaju simptome infekcije.

Također, kazali su da se ovaj sindrom razvija od dvije do šest sedmica nakon infekcije Covidom 19 i pogađa djecu koja su prethodno bila potpuno zdrava.

{module Oglas 1 – 2020}

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je prošle sedmice izdao upozorenje da pedijatri budu na oprezu.

“Ovo je zabrinjavajući nalaz, polovina oboljele djece već je imalo abnormalnosti koronarnih arterija. Svako dijete koje ima groznicu, bolove u stomaku ili simptome poput osipa i konjunktivitisa treba odmah posjetiti pedijatra”, rekao je pedijatar James Schneider.

{module Oglas 0 – 2020}
‘Alarmantni’ nalazi

Više od polovine djece, od 33 koja su u aprilu i maju liječena od MIS-C sindroma, razvilo je neku vrstu srčane disfunkcije.

Djeca obično kažu kako se osjećaju grozno i da ih sve boli. Potom se javlja oticanje raznih dijelova tijela, posebno ruku i nogu pa čak i usta. No najveća briga je upala srca, što je jedan od razloga što su ljekari u početku smatrali da se radi o Kawasakijevoj bolesti.

Stručnjaci su naglasili da roditelji odmah dovedu svoju djecu, a krvni testovi mogu pokazati ima li dijete MIS-C ili ne. Liječenje od ovog sindroma je brzo i uspješno i većina djece ide kući nakon nekoliko dana provedenih u bolnici.

Izvor:Klix

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex