Naučno dokazano: Sestra je najbolji poklon koji ti roditelji mogu dati

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Možda se ponekad ne slažete, ali izgleda da je sestra najbolji poklon koji ti roditelji mogu dati
Ako ste odrasli s braćom i sestrama, vjerojatno znate koliko su ovi odnosi posebni, ali i izazovni. Možda ste sada bliski prijatelji, ali sigurno je bilo trenutaka u vašem odnosu u kojima definitivno nije teklo med i mlijeko.

Bez obzira na to, postoji nešto posebno dirljivo u odrastanju s ljudima koji su dijelili ista iskustva kao i ti. Također je bilo super osjećati da ti je netko uvijek čuvao leđa i bio uz tebe, bez obzira na sve.
Iako jednako volimo svoju braću i sestre (ili smo jednostavno malo više bliski s jednima nego s drugima), jedno je istraživanje pokazalo da će oni koji su odrasli sa sestrom vjerojatnije biti sretniji od onih koji nisu.

Istraživači sa Sveučilišta Leicester De Montfort i Sveučilišta Ulster u Sjevernoj Irskoj proučavali su 570 osoba u dobi od 17 do 25 godina. Pitali su ih niz psiholoških pitanja o brojnim temama, uključujući mentalno zdravlje.

Prikupljeni podaci pokazali su da su sudionici koji su odrasli sa sestrama potaknuti da otvorenije komuniciraju o svojim osjećajima, što im je u završnici dalo pozitivniji pogled na život.
Jedan od autora istraživanja, profesor Tony Cassidy, rekao je: “Čini se da sestre potiču otvoreniju komunikaciju i koheziju u porodicama. Emocionalno izražavanje temelj je dobrog psihološkog zdravlja, a sestre to promiču u porodicama.”

Otkrio je zašto braća nisu toliki motivatori kao sestre u smislu “porodične uloge”: “Moglo bi se desiti da dječaci imaju prirodnu sklonost da ne govore o stvarima i jednostavno više šute.”
Sestre pune podrške također su korisne za one koji dolaze iz razvedenih porodica. Trendovi pronađeni u ovoj studiji mogli bi pomoći u pružanju podrške obiteljima tijekom teškoća. Predlaže i sljedeće: “Trebali bismo pažljivije razmisliti o načinu na koji se odnosimo prema obiteljima s mnogo dječaka.”
Brojna prijašnja istraživanja već su dokazala moć braće i sestara. Sveučilište Brigham Young provelo je 2010. sličnu studiju koja je podržala slične podatke kao i ova posljednja. Međutim, prvotno istraživanje sastojalo se od 395 obitelji s više od jednog djeteta.

U to vrijeme, istraživačica Laura Padilla-Walker rekla je za ABC News da je “naklonost braće i sestara bilo kojeg spola povezana s manjom delinkvencijom i prosocijalnijim ponašanjem poput veće dobrote i velikodušnosti, volontiranja i pomaganja drugima”.(zena.rtl.hr)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker