MOŽE LI SVEKRVA TRAŽITI POVRAT POKLONA OD BIVŠE SNAHE?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

S obzirom da je u BiH tradicija da na dan vjenčanja svekrva prilikom dolaska mladenke u kuću daruje je poklonom (zlatom, ogrlica i slično). U slučaju razvoda šta s tim poklonom, je li ostaje mladoj ili se vraća. I ako se vraća, ko je ima pravo tražiti povrat poklona, muž ili svekrva?

U osnovi dozvoljeno je tražiti povrat poklona, izuzev ako je on kompenziran, potrošen, prepravljen i sl. Unatoč načelnoj dozvoljenosti, to se ne smatra lijepom praksom i poželjnim načinom ophođenja. Da je to pokuđen postupak ukazuju riječi Allahovog Poslanika, a.s., kojima on obeshrabruje i odvraća od traženja povrata poklona ilustrujući to odbojnim poređenjem.

Zato se i u fikhu, prema tumačenju našeg mezheba, taj postupak tretira pokuđenim. Ovaj propis se odnosi na osobe koje nisu u bračnoj ili rodbinskoj vezi, tj. koje se međusobno ne nasljeđuju, jer je međusobno nasljeđivanje prepreka za traženje povrata poklona.

Prema tome, uz stanovitu pokuđenost, bivša svekrva ima pravo da traži povrat poklona (zlato, ogrlica i sl.) ukoliko su ti predmeti još uvijek kod bivše snahe u izvornoj formi. Ako ne bude tražila njihov povrat, bivša snaha ih može zadržati za sebe. (Više v.: Bedai’us-sanai’ od El-Kasanija, V/182-192.) – odgovorio je muftija prof. dr. Enes Ljevaković.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker