Koronavirus bi mogao osvijestiti roditelje da je vakcinacija ključna prevencija zaraznih bolesti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Vakcinacija djece u BiH, Srbiji i regiji je posljednjih nekoliko godina vječita dilema. Pojedine roditelje brinu moguće nuspojave, dok s druge strane stručnjaci smatraju da je imunizacija ključna u prevenciji zaraznih bolesti.

sadsfdgfhgjghfgdffgghhj

{module Oglas 2 – 2020}

Pedijatrica Mira Ademović u razgovoru za portal Klix.ba je izrazila nadu da će trenutna pandemija utjecati na svijest roditelja i promijeniti njihovo mišljenje.

Na početku razgovora pedijatrica Ademović je istakla da su roditelji u trenutnom odbijanju vakcinacije zapravo zaboravili koliko su opasne morbile, parotitis, polio, tuberkuloza i ostale zarazne bolesti.

Dodala je da su se svi ljudi uspavali po tom pitanju i da vjeruje da će trenutna situacija povećati svijest o toj temi pogotovo nakon što se u literaturi navodi da BCG vakcina može biti od koristi u borbi protiv koronavirusa.
{module Oglas 1 – 2020}
“Naredna istraživanja koja se budu provodila će dati decidan odgovor na to, za sada su to samo pretpostavke, ali je činjenica da smo na Balkanu uvijek imunizirali djecu BCG vakcinom i ona je obavezna pa čak i roditelji koji su živjeli u zapadnim zemljama gdje nije bila ova vrsta vakcinacije, njima je bila preporuka kada dođu u zemlje bivše Jugoslavije da se vakcinišu jer je kod nas bilo tuberkuloze”, kazala je doktorica Ademović.

Naša sagovornica se prisjetila nekoliko slučajeva u svom dugogodišnjem iskustvu navodeći kako su se upravo vakcinisala djeca roditelja koji su tokom rata izbjegli u druge zemlje.

“Činjenica je da je u Italiji i Austriji i drugim zemljama mnogo veća smrtnost nego što je to u našoj zemlji. Ili imamo sreće u nečemu ili je upravo imunizacija BCG vakcinom doprinijela tome da se zaraza drži pod kontrolom, ali naravno to će istraživanja pokazati, ali vjerujem da će roditelji razmisliti malo više o tome hoće li vakcinisati djecu”, istakla je pedijatrica.
{module Oglas 0 – 2020}
Ademović je naglasila da se već duže vrijeme vodi polemika oko toga je li potrebno djecu vakcinisati, te da roditelji zapravo donose konačne odluke. Međutim, kako je istakla, pamti i vremena kada se o tome uopće nije raspravljalo već se podrazumijevalo da je taj proces obavezan.

“Bile su poznate kontraindikacije, zakonska obaveza je bila da se izvrši vakcinacija te su se samim time djeca i vakcinisala, roditelji nisu u to vrijeme imali ništa protiv toga. Naravno bilo je nuspojava, ali smo zato onu djecu koja ih nisu imala u potpunosti zaštitili, ali smo postigli određeni postotak zaštite i one djece koja su imala kontraindikacije. Međutim, s antivakcinalnim lobijima to se sve poremetilo i roditeljima je doslovno pušteno na volju da li žele vakcinisati dijete s obzirom na to da se u velikoj mjeri govorilo o mogućim kontraindikacijama i zbog toga je porastao strah od vakcinacije”, pojasnila je doktorica.

Nadalje je pedijatrica istakla da je upravo zbog takvog mišljenja u posljednje vrijeme u BiH smanjen broj vakcinisane djece, međutim, dodala je i to da su se zdravstveni radnici više angažovali u smislu promocije vakcinacije, ali da ipak nije postignut zadovoljavajući postotak.

“Želim naglasiti da su u brojnim naučnim publikacijama jasno navedene sve kontraindikacije i u kakvoj mjeri i obliku se one pojavljuju, međutim, upravo one su u javnosti uvećane do te mjere da se mnogi roditelji pitaju da li vakcinisati dijete. U svakom slučaju edukacija je osnova svega, a onda i zakonske norme koje moraju biti na snazi jer u ovom pitanju moraju učestvovati svi nivoi vlasti, a ne samo zdravstveni radnici”, naglasila je Ademović.

Međutim, kako je navela pedijatrica, vaganje između često kobnih zaraznih bolesti i rijetkih kontraindikacija je neuporedivo.

“Sve zarazne bolesti (variola, polio, morbile, parotitis, tuberkuloza) su sa smrtnim ishodom usljed komplikacija. Društvo je zaboravilo koliko djece je umrlo zbog takvih posljedica kada nije bilo vakcine. Ja kada sam počela raditi meni su djeca počela umirati od morbila tako da se mora znati da su to teške bolesti i bili smo mnogo sretni kada se pronašla vakcina protiv njih”, poručila je doktorica.

Doktorica se osvrnula i na trenutnu pandemiju rekavši da cijeli svijet o koronavirusu veoma malo zna te da će proći izvjesno vrijeme da se pronađe vakcina koja direktno sprječava njegov utjecaj. Međutim, dodala je i to da roditelji ni u jednom trenutku ne trebaju oklijevati kada je riječ o imunizaciji djece jer će time njihov organizam postati otporniji.

“Hipotetički govorim, ali zamislite da se u u trenutno aktuelnoj pandemiji koronavirusa na našim prostorima pojave morbile, parotitis, variola ili bilo koje druge zarazne bolesti to bi onda bilo prestrašno za djecu koja nisu primala vakcinu. Nažalost to bi bile kobne posljedice, tako da je vrijeme da se roditelji osvijeste kada je riječ o vakcinaciji i njenom značaju“, zaključila je pedijatrica Ademović.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.