JELENA ĐOKOVIĆ SE “KUNE” U OVO PRAVILO VASPITANJA: Jedna stvar je dovoljna da vaše dete raste zdravo i srećno

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Jelena Đoković je maksimalno posvećena vaspitanju Stefana i Tare, a trudi se da prati i modernu literaturu o odgajanju dece. Tako je i naišla na knjige dr Šafali Sabari, za koje kaže da su u potpunosti promenili njen pogled na roditeljstvo. Ova popularna psihološkinja pokušava da spoji zapadnjačku nauku sa istočnjačkom filozofijom.

Dr Šafali se zalaže za “svesno roditeljstvo” u kojem ćemo preispitati svoje ranije vrednosti i uverenja. Ona podseća sve tate i mame da treba i da slušaju sebe da bi mogli da slušaju svoje dete i obezbede im prostor za odrastanje kakvo zaslužuju. Evo šta je u tome ključno…

Instagram/Jelena Djokovic

“Ja sam prestala da se borim sa ćerkama oko toga šta će da jedu. Ranije sam se mučila, molila, postavljala ultimatume da progutaju kašiku nekog povrća, a one okretale glavu sa polusažvakanom hranom u ustima”, priča jedna majka koja primenjuje principe dr Šafali.

“Sad sam napunila frižider i ostavu samo kombinacijama zdrave hrane i puštam ih da izaberu šta će da jedu. Ne samo da je manje stresa, nego mi je mlađa pre neki dan prvi put pojela kuvanu šargerepu. To nije radila još otkako je bila beba. A sad je sama uzela kad je videla koliko svi mi uživamo u tom jelu.”

Na sličan način se primenjuje ovo pravilo i u drugim poljima porodičnog života.

Deca nisu pritisnuta disciplinom, ali imaju jasne i konzistentne granice u ponašanju. Važno je da te granice uzimaju u obzir njihove potrebe. Tako, nema “pregovaranja” u vezi s količinom sna, urednošću prostora ili ograničenim korišćenjem pametnog telefona, tableta, računara.

“Ja pregovaram s decom oko pitanja kao što su – `mogu li još malo čokolade` ili `hoćeš li da mi pročitaš još jednu priču`”, objasnila je jedna sledbenica dr Šafali. “Ne prihvatam da mi kuka za još jednu kockicu, ali se dogovorimo da će dobiti malo više čokolade sutradan. Ili pristanem da pročitam još jednu priču, ako se dogovorimo da neće onda tražiti još jednu.”

Dr Šafali preporučuje da roditelji meditiraju barem po 15 minuta dnevno, a znamo da to praktikuju i Novak i Jelena. Ona smatra da su ovi principi važni da se kod dece razvije snažna emocionalna otpornost, a onda će oni biti uspešni u svemu što budu želeli da rade.

Izvor:lepaisrecna.mondo.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker