Istraživanje: Štucanje prijevremeno rođenih beba doprinosi razvoju mozga

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prijevremeno rođene bebe štucaju i do 15 minuta dnevno, a novo istraživanje pokazalo je da je to mehanizam koji doprinosi razvoju mozga.

Štucanje se definiše kao iznenadna kontrakcija dijafragme. Naučnici s Odsjeka za neuronauku, fiziologiju i farmakologiju Univerzitetskog koledža u Londonu kažu da rade na razvoju električnih impulsa u mozgu koji bi mogli pomoći bebama da nauče regulisati disanje.

Naučnici su promatrali trinaestero novorođenčadi koja su štucala. Njihova dob kretala se od 30 do 42 sedmice, a rođena su prijevremeno. Očitavanje aktivnosti mozga putem elektroda postavljenih na tjeme djelovalo je u skladu sa senzorima pokreta na tijelu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Clinical Neurophysiology. Rezultati su pokazali da su kontrakcije mišića dijafragme uzrokovane štucanjem izazvale izražen odgovor u korteksu mozga. Zabilježena su dva velika moždana talasa praćena trećim, koji je bio manji.

Budući da je treći moždani talas sličan onom koji je izazvan bukom, mozak bebe povezuje zvuk štucanja s kontrakcijom mišića dijafragme.

Lorenzo Fabrizi, jedan od autora istraživanja, rekao je: “Aktivnost koja proizlazi iz štucanja pomaže bebinom mozgu da nauči kako kontrolisati mišiće za disanje, tako da proces disanja može dobrovoljno kontrolisati pomicanjem dijafragme. Kada se rodimo, centri koji obrađuju tjelesne podražaje nisu u potpunosti razvijeni, tako da je ovo ključna razvojna prekretnica za novorođenčad.”

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker