Amela iz Sjenice je carskim rezom na svet donela PETORO DECE, a evo šta o tome kažu lekari

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Od ukupnog broja rođenih beba, njih 30 odsto dođe na svet carskim rezom. Iako lekari apeluju da je prirodni porođaj najbolji, prema rečima dr Bojana Lukića, rukovodioca Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra u Nišu, “svaka druga žena traži da se porodi carskim rezom”.

gfh76z57gh

{module Oglas 2019 – U članku 1}

SlučajAmele Šabanović iz Kladnice kod Sjenice, koja je na svet donela dečaka petim carskim rezom po redu, svrstan je u fenomene jer se, prema mišljenju brojnih lekara i akušera, ne preporučuje više od tri carska reza.

Dr Bojan Lukić, rukovodilac Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra u Nišu, u razgovoru za “Blic” ipak tvrdi da lekarska preporuka za broj obavljenih carskih rezova ne postoji jer se takav zahvat generalno izvodi samo iz nužde a ne po želji pacijenta.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

– Carski rez se nikada ne preporučuje zato što je to opasna operacija. Kada krenu bolovi svaka druga žena traži carski rez ali preporuka je – ne nikako, ako baš nije nužno. Kada je reč o broju zahvata tiče, preporuke nema, carski rez se radi iz nužde a majka svesno prihvata rizik. A ako žena ima četiri carska reza i želi peto dete, niko joj neće reći da to ne radi. Svaka nova operacija na istom terenu bilo da je drugi ili treći put multiplicira rizik i toga žene treba da budu svesne. Zato, ako je moguće, uvek prirodnim putem. Opšti utisak je da mnogo žena traži carski, a njihovi razlozi nemaju nikakve veze sa medicinom – objašnjava dr Lukić.

Carski rez je hirurški zahvat i kao takav podrazumeva pravljenje reza na donjem delu stomaka, a zatim i na materici. Ako ne postoji mogućnost vaginalnog porođaja ili je potrebno odraditi ga hitno usled komplikacija onda se pribegava carskom rezu.

– Carski rez je nešto što se radi iz nužde i sa striktno propisanim medicinskim indikacijama. Apsolutne indikacije za carski rez su vrlo retke i u principu ima ih malo i to je sužena karlica, apsolutna disproporcija na ulazu, ali to se dešava vrlo retko. U principu, najčešći povod za carski rez je porođaj koji ne napreduje ili ako je utvrđeno da do bebe ne dolazi dovoljno kiseonika te se nema puno vremena da se odlaže porođaj, pa se ide bržim putem – dodaje dr Lukić.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Kako lekar objašnjava, ako je žena imala jedan carski rez, ne mora nužno da znači da je potrebno i drugi put odraditi ovaj zahvat, te je moguće da naredni porođaj bude prirodni, odnosno vaginalni.

– Ne mora da znači da ako se neko jednom porodi carskim rezom da mora i drugi put, moj primer je da sam žene porađao vaginalno posle drugog ili trećeg carskog reza jer imam nekoliko slučajeva. Ženama koje su već imale carski rez se u današnje vreme uopšte ne daje šansa da porođaj krene, nego se lekar koji vodu trudnoću odluči nekih sedam do 10 dana pre termina da to obavi carskim rezom – dodaje dr Lukić.

Kako lekari objašnjavaju, razmak između dva carska reza je minimum godinu dana.

Strah od porođaja

Razlog zašto žene insistiraju na carskom rezu je uglavnom strah od samog porođaja, ili pak imaju panični strah koji je nemoguće iskontrolisati.

– Mnoge žene imaju strah od porođaja, naročito ako je prvo dete u pitanju, ili su imale prethodno teško iskustvo. Ako sa lekarske strane ne postoji smetnja da se žena porodi prirodno, treba imati na umu da ona možda ima psihički problem na kojem treba poraditi. Zato je važno da žene odlaze na grupne pripremne vežbe pre porođaja, da uče disanje, da se upoznaju sa celom procedurom, a po potrebi i da razgovaraju sa stručnjakom kako bi prevazišle strah i blokad – objašnjava psiholog Marija Stojanović.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex