Apelujemo da se ”HadžI danuš-hanumina” čaršijska džamija u Bijelom Polju obnovi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Još jedan u nizu dokaza o tome da su sandžački gradovi nastali i razvijali se kao vakufi. Cijeli dvadeseti vijek, naročito njegova druga polovina, protekla je u pokušajima negiranja i zatiranja orijentalno-islamskog duha bošnjačkih čaršija.

U smutnim i teškim vremenima pritiscima, namoravanjem u muhadžerluk, zločinima, pokušajima istrebljenja… u “mirnodopskim” periodima utiranjima tragova našeg postojanja, rušenjem vjerskih, kulturno-historijskih i svih drugih objekata i spomenika pod izgovorom “trošnosti i opasnosti od obrušavanja i izazivanja opće nesigurnosti” a u suštini sa stvarnim ciljem mijanja fizionomije naših čaršija.

Hadži Danuš-hanumina čaršijska džamija izgrađena je u XVII vijeku u centru akovske čaršije u Ašik-mahali, a stradala je 1944. godine uslijed savezničkog bombardovanja. Nakon II svjetskog rata, umjesto obnove, do temelja je srušena zajedno sa mezarjem, a na njenom mjestu izgrađen park i spomen obilježje palim borcima NOB-a.

Tako nešto nije odraz civiliziranosti niti identiteta multietničkih evropskih sredina, gdje se poštuje i uvažava sve ono što je utkano u kulturnu historiju grada i prezentira neprocjenjivu vrijednost i bogatstvo.

Izbijanjem iz zemlje “tarih” ove džamije nam šalje opemenu, jer nismo reagirali kada su prije neku godinu izronili skeleti iz ovog mezaristana prilikom izgradnje kanalizacije mreže. Ako i sada zakažemo, Bog Dragi zna kako će zemlja pod nama i nebo nad nama reagirati …

Apelujemo na gradske vlasti Bijelog Polja i državu Crnu Goru da na svaki mogući način zaštite lokalitet na kom je pronađen tarih sa Danuš-hanumine džamije, te da rekonstruiraju i iznova, prema dostupnim izvorima, obnove ovu džamiju – jer je ona simbol i vrijednost ne samo Bošnjaka i muslimana Bijelog Polja već cijelog Balkana na kome su se od prapovijesti susretale kulture, civilizacije i vjere gradeći posebnost međusobnog poštovanja, uvažavanja i suživota, u kome su se bogomolje posebno respektirale i čuvale; što je najveća vrijednost Balkana a o čemu imamo veliki broj veličanstvenih primjera.

Ne smijemo dozvoliti da mržnja, zlo i ostrvljena krv nadjačaju čojstvo i junaštvo kojim se kroz povijest dičio narod Crne Gore. Vrijeme naših generacija treba biti upamćeno u historiji kao period izgradnje i obnove bogomolja svih tradicionalnih vjera na Balkanu kako bi to bio zalog za svijetlu budućnost budućih pokoljenja.

predsjednik Matice bošnjačke

prof. dr. Jahja Fehratović

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Dijaspora
Dijaspora
9 mjeseci ranije

Ovoje Fejzic zamijenio za stan u PG..Imami u CG znaju ali sute.sve rade u dogovoru sa CG rezimom..”braca” Turci dobiju po neki stan isto u zamjeni za Vakufsku imovinu….Ali nam prirede iftar svakog Ramazana…jes nam prave uslugu. Nalet ih bilo…zato je IZ u Srbiji primer kako se cuvaju Vakufi..i kakose za njih treba boriti…

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker