Sandžaklija četiri godine najbolji student medicine u Beogradu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Od  kada je upisao Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Šućro Madžgalj (22) iz Bijelog Polja svake godine biran je za najboljeg studenta! Sada je na petoj godini i nastavlja da ređa desetke u indeksu.

medic

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Iako kaže da su studije medicine bile “kolateralna šteta”, nije se pokajao. Ovaj sjajni momak, ne samo da briljira na izuzetno teškim studijama, već se bavi i glumom, slikanjem, debatom, besedništvom, piše poeziju i recituje… Aktivan je u projektima vezanim za zaštitu životne sredine.

U razgovoru za “Novosti” otkriva da na kraju gimnazijskog školovanja nije znao da će njegov životni poziv biti beli mantil. Oduvek je bio naklonjen prirodnim naukama i osvajao mnogobrojne nagrade tokom osnovne i srednje škole. Bio je razapet između biologije i hemije ali, kako kaže, nauka nije nešto odvojivo, fizika ne može bez biologije, biologija bez hemije. Takva rasplinutost doprinela je da ne zna gde će i šta da upiše posle četvrte godine gimnazije. Medicina je izašla kao pobednik.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Beograd i Srbija bili su veliki izazov za mene, jer potičem iz malog grada. Želja da se suočim sa tim i dalje postoji, stalno bacam životu belu rukavicu u lice – priča Madžgalj. – U prvoj godini učimo da položimo ispite, a posle da bismo znali, jer od nas zavisi nečiji život. Naš najveći cilj je da poboljšamo i produžimo ljudski život. Medicini su neophodni ljudi koji se maksimalno posvećuju, tu nema mogućnosti za varijacije. Uvek se dobrobit pacijenata stavlja ispred svega ostalog, a osim plemenitosti, lekara odlikuje temeljan pristup svakom problemu.

Madžgalj ističe da se medicina stalno uči, prožima svaki segment društva. Nema lakih predmeta. Kako je veliki zaljubljenik u pozorište i poeziju, dešavalo se da ga muči griža savesti, jer umesto da sedi i uči anatomiju, on ode na pesničko veče.

Pošto volim izazove, uvek sam najteže predmete davao u istom roku – kaže na Šućro. – U drugoj godini su to bili fiziologija i mikrobiologija, u trećoj farmakologija i patologija. Svake godine sam u julu položio ispite iz te godine, kako ne bih prenosio u sledeću. Profesori na medicini su sjajni. Dostupni su za studente u svakom trenutku. Kada imaju dežurstva u klinikama, možemo da dođemo i da budemo sa pacijentima. Medicinski fakultet nema najsavremeniju opremu, ni sve lekove koji postoje, ali iz toga što imaju, uspevaju da izvuku ono najbolje.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Nikada nije dobio devetku, pa ne zna kako bi se ponašao, da li bi poništio ispit. Planira da posle šeste godine upiše doktorske studije negde u inostranstvu, ali to ne znači da će u belom svetu ostati. Njegova specijalizacija biće psihijatrija, a kada je završi, nema ništa protiv da karijeru nastavi u Srbiji ili Crnoj Gori.

KAO OTAC

VELIKU zahvalnost dugujem profesoru Zoranu Todoroviću, koji me je svojim zalaganjem i trudom, usmeravao na pravi put. On mi je kao drugi otac. Sa njim uvek mogu da se posavetujem o svemu, kako u vezi sa studijama, tako i sa nekim životnim pitanjima.

NAGRADE ZA NAUČNE RADOVE

MADžGALj može da se pohvali velikim brojem napisanih naučnih radova, mada je još student. Posebno izdvaja rad o uticaju muzikoterapije na osobe koje su doživele infarkt miokrada, kao i o buloznoj epidermolizi (deci leptirima).

Njegov rad iz biofizike na Kongresu kardiologa u Mastrihtu proglašen je za najbolji, iako je bio jedini koji je napisao student. I na medicinskom kongresu u Zagrebu, njegov rad iz histologije je pobedio. Dobitnik je nagrade Lekarske komore Crne Gore. Već je bio na usavršavanjima u Valensiji, Ljubljani, Portugaliji, Kini, a ovog leta će ići u Indoneziju.

Izvor: Novosti

Foto: I. Marinković

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker