Mlada Sandžaklijka na jednom od najprestižnijeg svjetskih univerziteta

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bjelopoljka Amila Kujović treća je godina jednog od najprestižnijih svjetskih univerziteta – Prinstona u Nju Džersiju, studija hemijski i biološki inženjering.

amila kujovic 2 696x469

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Šansu da pohađa prestižni univerzitet dobila je prije dvije godine, kada je prošla u dvije od trideset hiljada prijavljenih učenika širom svijeta, priča za “Vijesti” mlada Bjelopoljka.

Zahvaljujući izuzetnim rezultatima, Ujedinjeni svjetski koledž Prinston joj je odobrio stipendiju za četvorogodišnje školovanje koja pokriva cjelokupne troškove, a studijska godina iznosi u prosjeku 70 hiljada dolara.

Izučava hemiju, biologiju, genetiku i biohemijske procese, koji se koriste u svrhe medicinskih istraživanja i poboljšanja metoda liječenja bolesti.

“Među važnim predmetima koje izučavam na Prinstonu su diferencijalne jednačine, neorganska i organska hemija, pročišćavanje u hemijskom inženjeringu i biotehnologiji, transport mase, energije i impulsa, otkrivanje ljekova”, kaže Amila.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Školovanje na Prinstonu omogućava joj da uči i radi sa najprestižnijim svjetskim profesorima, u laboratorijama opremljenim najmodernijom tehnologijom.

Zahvaljujući tome, kaže da je ne samo ovladala teorijom hemijskog i bioloskog inženjeringa, već je imala i priliku da svoje znanje praktično primijeni i pokaže kreativnost, radoznalost i inovativnost u istraživanju.

Zbog izuzetnog prosjeka, uspjela je da dobije preporuku da radi kao mentor mlađim studentima, kojima pomaže da savladaju zahtjevan studijski program i podstiče ih da razvijaju neophodne vještine za uspješno i kvalitetno školovanje. Obavljala je praksu kao asistent u istraživanju razvijanja nervnog sistema i regeneracije srca na Oksford univerzitetu.

“Primijenivši svoja znanja na važnim projektima, moj doprinos je bio prepoznat što me još više ohrabrilo da težim ka ostvarenju svog sna. U sklopu ovog istraživanje bila sam uključena u formiranju stabilnih linija zebra – ribe sa željenim mutacijama koja se koristi kao model organizam za istraživanje regeneracije srca. Takođe sam radila na optimizaciji CUT&RUN protokola koji se koristi u svrhe izučavanja razvoja nervnog sistema zebra – ribe”.

Ističe da već planira da obrazovanje usavrši kroz doktorske studije.

Želja joj je da se kvalifikuje da radi na otkrivanju metoda liječenja nekih od najrasprostranjenijih, a trenutno neizlječivih bolesti.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

“Smatram da je za ostvaranje jednog ovakvog cilja najvažnije da imamo unutrašnju motivaciju, istrajnost i želju, ali i podršku najbližih. Tako da bih ovom prilikom željela da ohrabrim sve srednjoškoce i studente Crne Gore da konkurišu za ovakve i slične programe jer zaista jesmo konkurentni u cijelom svijetu”.

Amila kaže da se uvijek posebno radovala upoznavanju i novim prijateljstvima koje je stekla u Americi.

Sa Prinstona, osnovanog 1746. godine u američkoj državi Nju Džersi, poteklo je 35 dobitnika Nobelove nagrade.

Osnovnu školu “Marko Miljanov” u Bijelom Polju Amila je završila kao đak generacije i dobitnik diplome “Luča”. Prve dvije godine Gimnazije “Miloje Dobrašinović” okončala je sa odličnim uspjehom, a zatim završila i dvogodišnju američku školu United World College u Mostaru.

https://www.youtube.com/watch?v=jNPypniqIYE

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker