Rasim Ljajić: Nisam se uželeo ministarske fotelje!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

„Rad u Vladi Srbije mi uopšte ne nedostaje. Bilo bi čudno da mi posle dvadeset godina mukotrpnog rada nešto nedostaje. Dok sam bio u Vladi Srbije naprosto nisam imao vremena da se posvetim stranci i zato sada koristim ovaj period da stranku organizaciono i kadrovski ojačam“, poručio je u intervjuu za Alo! Rasim Ljajić, lider SDPS-a i bivši ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ovih dana ste prisutni na štandovima SDPS-a u brojnim beogradskim naseljima, šta vam kažu građani kada vas vide?

– Prvo se iznenade. Sa svakim se trudim da popričam, vidim da to ljudima znači. Naravno, ima i provokacija, kao što je bilo na pijaci Đeram, gde je aktivista jedne opozicione stranke očito došao s namerom da se svađa i raspravlja sa nama.

Na šta se građani najviše žale?

– Za svakog je njegov problem najveći, i to je razumljivo. Bez obzira o čemu se radi. A moj generalni utisak je da su zavladale apatija i letargija u društvu i to nije dobro. Moramo da probudimo energiju u ljudima i da sav potencijal ovog društva stavimo u funkciju razvoja.

Da li SDPS izlazi na predstojeće izbore samostalno ili u nekoj koaliciji?

– Svakako ćemo prvo razgovarati s našim koalicionim partnerima iz SNS i od tog razgovora zavisi u kojoj ćemo kombinaciji izaći na izbore. Ali mi moramo da budemo spremni i na samostalni izlazak ukoliko SNS želi da promeni koalicione partnere ili samostalno nastupi na izborima. Što se nas tiče, mi smo spremni da nastavimo saradnju sa SNS, ali ćemo poštovati svaku njihovu odluku.

Rasim Ljajić – Alo! – Dejan Briza

Na čelu vašeg nekadašnjeg resora sada je Tatjana Matić, kako ocenjujete njen rad?

– Tatjana Matić godinama radi u državnoj upravi i zato joj nije bilo teško da se snađe na ministarskom mestu. Građani i javnost su ti koji daju ocenu za rad svakog funkcionera, ali mislim da je sasvim korektno obavila ovaj posao u uslovima pandemije koja je najviše pogodila upravo sektor turizma.

Primiću još 20 vakcina ako treba

Kakvo je stanje s pandemijom koronavirusa u Novom Pazaru?

– Nešto je bolja situacija nego što je bila, mada je još uvek teška. Pre 15 dana kroz kovid ambulante je prolazilo po 500 građana dnevno, a sada ih je oko 300. Druga pozitivna stvar je što se polako povećava procenat vakcinisanih, ali je to još uvek nedovoljno. Nema tu mnogo mudrosti, jedini načini da se smanji dužina trajanja ove pandemije jesu vakcinisanje i poštovanje epidemioloških mera.

Vi ste se vakcinisali, razmišljate li o trećoj dozi i koju vakcinu ćete odabrati?

– Primio sam i treću dozu vakcine „fajzer“, i primiću još 20 ako bude bilo potrebno.

Bili ste jedini državni zvaničnik koga je Jovanka Broz primala u goste, gledate li seriju „Jovanka Broz i tajne službe“ i koliko je realno prikazan njen život?

–  Gledam seriju i prve epizode nagoveštavaju dosta realističan prikaz i Jovanke i tog vremena. Videćemo kako će se radnja odvijati do kraja serijala. Pošto se država još od kraja sedamdesetih pa do njene smrti duboko ogrešila o Jovanku Broz, najmanje što ona zaslužuje jeste jedan objektivan pristup o svim tim događajima.

Rasim Ljajić – Alo! – Dejan Briza

Da li su zaista neki Titovi saradnici hteli da razvedu ili odvoje Jovanku od Tita, da li vam je ona nekada pričala o tome?

– Pravo da vam kažem, mene je to posebno zanimalo i imala je potrebu da najviše o tome priča. Ona je smatrala da su ključnu ulogu u njenom odvajanju od Tita i eliminisanju iz javnog života imali Nikola Ljubičić i Stane Dolanc. Kako ona tvrdi, prvi je to radio u ime vojske, a drugi u ime partije.

Njen lik i dalje intrigira, šta vi mislite zašto je to tako?

– Najvećim delom zato što je ona ostala do smrti jedini živi svedok tog vremena i mnogi su preko nje hteli da se obračunaju i sa Titom i sa socijalizmom, dajući joj politički značaj koji realno nije imala. Jovanka Broz se više borila za Tita kao svog muža kome je bila privržena, nego za vlast, za šta su je protivnici vrlo često optuživali.

Kazali ste da razmišljate o kandidaturi za predsednika Fudbalskog saveza Srbije, da li ste doneli konačnu odluku?

– Još nisam.

Kriza pokazuje potpunu nemoć EU
Danima traje kriza na severu Kosova, kako to komentarišete?

– Razloge za tu krizu treba tražiti i u održavanju lokalnih izbora na Kosovu u oktobru. Kurti će demonstracijom moći svakako povećati ionako velike šanse da osvoji većinu opština na Kosovu. S druge strane, ova kriza pokazuje i potpunu nemoć EU, kojoj su ostali samo apeli i saopštenja kojima mogu da rešavaju ovakve i slične situacije. (Alo)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.