Gojković – ”Glasači Zukorlićeve stranke ne treba da imaju strah…”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Maja Gojković rekla je da donošenje zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti očuvanja ćiriličkog pisma ne ugrožava nikoga.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je to rekla u Skupštini Srbije odgovarajući na izlaganje predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića koji je rekao da je rezervisan po pitanju zakona, pre svega, zbog člana 21. Ustava koji kaže da se svim građanima Srbije garantuje jednakost.

“Usvajanje ovog zakona ima smisla ukoliko ćemo iza ovoga usvojiti i zakon o zaštiti manjinskih jezika u ovoj zemlji. Ja želim da bude po Ustavu”, rekao je Zukorlić.

Gojković je kazala da građani, odnosno glasači Zukorlićeve stranke ne treba da imaju strah od donošenja zakona, a to je upotreba srpskog jezika i očuvanja ćilričkog pisma koje se, kako je rekla, nalazi u opasnosti da izumre.

“Kada kažemo da je potrebno da se sačuva i očuva ćirilično pismo i srpski jezik, time ne ugrožavamo ama baš nikog u ovoj državi”, rekla je ona.

Što se tiče zaštite nacionalnih manjina, vrlo je jasna doredba člana 10. Ustava, a vrlo je jasno i određen način upotrebe srpskog jezika i pisama nacionalnih manjina u Zakonu o upotrebi srpskog jezika gde se navodi da je u službenoj upotrebi svakako srpski jezik i ćirlično pismo, a latinično pismo na način koji je utvrđen drugim zakonom koji je, kako je rekla, uveliko na snazi.

Gojković je objasnila da taj zakon propisuje da su na područjima Srbije na kojima žive pripadnici nacionalnih manjina u upotrebi istovremeno sa srpskim jezikom i jezici i pisma nacionalnih manjina.

“Nema nikakve bojazni da neko zaštitom ćiriličnog pisma pokušava da ugrozi bilo koje pismo i jezik nacionalnih manjina koji žive u Srbiji”, rekla je Gojković.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.