Prijedlog / Iftar je prava prilika za ”njegovo veličanstvo”, hadžijski ćevap
Hadžijski ćevap je tradicionalno jelo bosanske kuhinje. S obzirom da nije jelo koje se pravi “na brzinu” i da je za pripremu potrebno malo truda i vremena, smatra se “maksuzijom” i pravi se uglavnom u posebnijim prilikama. Osim ukusa, koji budi sva čula, posebno je i zbog specifičnog načina serviranja.
{module Oglas 2 – 2020}
Iftarska sofra je jedna od takvih prilika, a ako ukućane ili goste želite počastiti ovim preukusnim jelom, evo recepta (količine možete prilagoditi broju osoba za koje spremate):
Potrebno:
- kilogram teletine bez kosti
- 200 g crvenog luka
- 250 g paradajza
- 400 g gljiva – šampinjona
- 150 g putera
- začini (so, biber, bisiljak, peršun)
- {module Oglas 1 – 2020}
Luk ogulite i isjeckajte na kockice.
Paradajz pospite vrelom vodom pa ogulite kožicu. Zatim ga izrežite na četiri dijela. Isjecite ga na kocikce ili tanke rezance.
{module Oglas 0 – 2020}
U tavu u kojoj ste pržili meso stavite kašiku maslaca, zagrijte, pa stavite luk. Kada luk dobije finu boju stavite šampinjone i izmješajte. Kada su gljive prestale da popustaju saft dodajte pripremljen paradajz, malo posolite, pa dinstajte.
Dodajte meso koje ste pržili zajedno sa saftom koji smo ostavili sa mesom. Dodajte, soli po potrebi, biber, malo peršunovog lista sjeckanog, malo bosiljka suhog sitnog (isitnite ga tako sto ćete protrljati izmedju dlanova).
Prodinstajte na kratko pa sklonite sa vatre.
U zemljanu posudu (može i neka druga) položite pergament-papir, pa u to naspite pripremljeno meso. Krajeve pergament-papira namažite žumancetom pa zalijepite ili svežite na vrhu da meso bude zatvoreno. Rernu ugrijte na oko 25C pa pecite oko 40 min.