SANDŽAK: PRADEDA (100) I PRAUNUK (18) zajedno proslavili rođendan

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

NOVA VAROŠ, NEGBINA – U domaćinstvu Ćirović u Negbini, selu pored Nove Varoši, ovih dana održano je veliko slavlje. Rođendane su zajedno proslavili pradeda Petar i najmlađi unuk Nemanja. Pradeda stoti, a praunuk osamnaesti rođendan.

Proslava koja je trajala dva dana se još prepričava, a slavljenici su ponosni jedan na drugog. Stariji, Petar Ćirović jesenje dane uglavnom provodi uživajući u suncu i društvu mlađih članova domaćinstva, koje okuplja četiri generacije.  Za sebe kaže da je srećan čovek.

„Srećan sam, jesam… Imam i unuka i praunuka, deda sam i pradeda. Najstariji sam, kakva me sila drži, ja ne znam“, kaže nam ovaj stogodišnjak.

Za godine iza sebe kaže da su bile „i ovakve i onakve“, ali da život nikada nije bio lak.

„Zapamtio sam svašta, sto jada, i ratove… Imao sam 15-ak godina 1941., kada se zaratilo. Prošlo je sve, i teški život za vreme rata“, priseća se Petar.

I pradedu i unuka od njihovih jubileja deli još par meseci, ali hladne zime u ovim krajevima bile su motiv da proslavu ogranizuju pre nego što sunce postane zubato. Više od 500 zvanica dočekali su u dvorištu kuće.

„Drago mi je što imam pradedu, što ima ko da me posavetuje. Ima mnogo iskustva, najstariji je u porodici. Drago mi je i što smo zajedno proslavili rođendane, kao najmlađi i najstariji član domaćinstva“, kaže Petrov praunuk, Nemanja.

Nemanjina majka, Radmila goste očekuje sa osmehom, uz med, kafu i rakiju. Ističe da su sloga i ljubav ono što čini domaćinstvo toplim, a koliko je ponosna na decu, toliko je i zahvalna na mudrim savetima koje svi dobijaju od Petra.

„Njegovi saveti nam mnogo znače. Veoma je pametan i bistar za svoje godine. Kad god smo ga nešto pitali, rekao nam je kako treba da uradimo“, kaže Radmila.

Ćirovići ovih dana dočekuju mnoge koji bi sa njima rado pogledali snimke velikog slavlja… Na njima, osim slavljenika i dobrog raspoloženja dominira duh tradicije koji čuvaju najmlađi.

Izvor:zoomue.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Berane_Sandzak_Crna_Gora
Berane_Sandzak_Crna_Gora
5 sati ranije

Da li ti je deda pricao kako su etnicki ocistili Novu Varos u WWII ?

Vijekovima bosnjacka,sandzacka,muslimanska kasaba !

##

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex