Poznate ličnosti koje su promijenile vjeru: Neobične priče prelaska sa islama na pravoslavlje

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Mnoge poznate ličnosti rijetko govore o promjeni vjere, a kada to učine, često je to iz privatnih razloga. Neki su to učinili zbog duhovnog smirenja, drugi su pronašli nove korijene ili su im životne okolnosti promijenile svjetonazor.

U nastavku donosimo nekoliko priča o poznatim osobama koje su odlučile promijeniti svoju vjeru i prihvatiti pravoslavlje.

  • Lepa Brena

Jedna od najpoznatijih javnih ličnosti koja je promijenila vjeru je Fahreta Živojinović, široj javnosti poznatija kao Lepa Brena. Islam je zamijenila pravoslavljem i na krštenju dobila ime Jelena. Iako nikada nije javno govorila o razlozima svoje odluke, poznato je da zajedno sa svojom porodicom slavi Svetog arhangela Mihaila i poštuje pravoslavne običaje.

  • Sinan Sakić

Poznati folk pjevač Sinan Sakić, rođen kao musliman, pronašao je duhovni mir u dalekoj Indiji. Zajedno sa suprugom Sabinom, redovno je posjećivao ovu zemlju, gdje su upoznali duhovnog vođu Sai Babu.

Njegova duhovna transformacija i interesovanje za budizam pomogli su mu da se nosi sa životnim izazovima. Njihova posvećenost meditaciji i učenju duhovnih tehnika postali su neodvojivi dio njihovog života.

  • Emir Kusturica

Emir Kusturica, jedan od najpoznatijih filmskih režisera sa Balkana, kršten je u pravoslavnom manastiru Savina 2015. godine i tada je uzeo ime Nemanja. Kusturica je kroz istraživanje svojih porodičnih korijena došao do saznanja da su njegovi preci bili pravoslavci, te su zbog historijskih okolnosti prešli na islam. Ova spoznaja ga je navela da se vrati vjeri svojih predaka.

  • Nada Topčagić

Pjevačica Nada Topčagić, porijeklom iz muslimanske porodice iz Modriče, promijenila je vjeru nakon smrti svog oca. U intervjuu je priznala da je bila nezadovoljna uslovima pod kojima su lokalni vjerski vođe organizirali očevu sahranu, što ju je potaknulo da se udalji od svoje dotadašnje vjere i prihvati pravoslavlje.

  • Mina Kostić

Mina Kostić, popularna pjevačica, dolazi iz muslimanske porodice, ali je danas pravoslavka. U jednoj prilici je izjavila da je ponosna na to što u njenoj porodici, iako se razlikuju po vjeri, vlada sloga i razumijevanje. U njenom domu se, kako kaže, svi mole, bilo da je riječ o hrišćanstvu, islamu ili budizmu.

  • Amir Rešić – Nino

Pokojni folk pjevač Amir Rešić, poznatiji kao Nino, također je poznat po svojoj odluci da promijeni vjeru. Sredinom 1990-ih prešao je sa islama na hrišćanstvo i uzeo ime Nikola. Iako se kasnije ponovo vratio islamu, njegovo duhovno putovanje ostalo je jedan od najpoznatijih primjera promjene vjere u javnom životu.

  • Indira Radić

Indira Radić, popularna pjevačica iz Bosne i Hercegovine, također je odlučila promijeniti vjeru. Rođena u mješovitom braku, danas je ponosna pravoslavka i nije skrivala svoje nacionalne i vjerske osjećaje, što je i izrazila kroz pjesmu “Srpkinja je mene majka rodila.”

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

17 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Ohoohoooooh
Ohoohoooooh
1 dan ranije

Čime se budala diči, toga se pametan stidi.

Autonomna Pokrajina Sandzak
Autonomna Pokrajina Sandzak
20 sati ranije

Zaboravili ste planetarno poznatog Knezevic Zorana.
Od jednog Arnauta evaluirao je u posrbicu iz crnogorskog grada Pec

Knežević Zoran
Knežević Zoran
15 sati ranije

Hehehe?! Moji komentari te urnišu? Nanose ti dušenu bol, mada je tvoja duša jadna i čemerna. Mislim da si na rubu pucanja, mada nikada normalan nisi ni bio. Pobegao si u Nemačku i sada, kada si napunio svoj burag, počeo si da baljegaš kao goveče kada se prejede zelene trave. Srbin, ako je pravi Srbin, nikada ne menja veru, niti naciju. To rade oni, koje smo prozvali poturice. Ja ih zovem “brabonjak ljudi”.

Nur-Bec
Nur-Bec
18 sati ranije

Bas vam hvala sto ste izbrisali moj komentar na ovu temu.Zato objavljujete svaki od ovih cetnika Zorana i Istorije s Pesteri.To znaci da ste pod rezimskom cizmom! Nisam iznenadjena,tako je vec godinama.Mi Bosnjaci nemamo nijedan nezavisni medij! Nazalost!

Bosnjaci su medijski okupirani
Bosnjaci su medijski okupirani
18 sati ranije
Odgovor za  Nur-Bec

Prijatelja drzi blizu a neprijatelja jos blize.Krvoloci cekaju drugo poluvrijeme.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
17 sati ranije
Odgovor za  Nur-Bec

Ko zna kakav ti je komentar bio kad ga nijeu objavili, ujedno odajem priznanje moredatoru na zaista demokratskom i pravičnom držanju i odsustvu cenzure.

Nur-Bec
Nur-Bec
15 sati ranije

Objavili su ga i bio je sasvim objektivan.Nisu samo moj izbrisali nego i jos nekoliko drugih.Vise je nego ocigledno da moras da si Srbin da ti ne bi brisali komentar.Znamo ko je sef svih medija.Nezavisni su samo N1 i Danas.

Knežević Zoran
Knežević Zoran
15 sati ranije
Odgovor za  Nur-Bec

Tek tamo ne bi imao nikakvih šansi. Tvoj primitivni, psovači i prostački rečnik ne bi morao da prodje nigde a posebno na N1 i Danas. Da li ste vi svesni sebe, da li imate nekoga od bliskih ljudi, koji mogu da vam kažu, “halo, idiote, uozbilji se i uljudi”?

Nur-Bec
Nur-Bec
10 sati ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Tebe inace ignorisem,ali cu ti ovaj put replicirati.Moji komentari nikada nisu bili prostacki i vulgarni,a da ne pricam sto nikada ne psujem.Ti u psovanju i vrijedjanju nemas premca,ali to ocito odgovara redakciji Olivera,iliti Zorane .

Knežević Zoran
Knežević Zoran
10 sati ranije
Odgovor za  Nur-Bec

Psovanjem i nepristojnim rečima odgovaram samo na psovačke, primitivne i mrzilačke komentare. Problem sa vama, generalno muslimnima ali, da se ograničim Bošnjacima je, što smaatrate da možete izreći sve i svašta na račun Srba, Srbije i srpskih predstavnika, i to smatrate svojim pravom, koje ne dozvoljavate drugima?! Kako drugačije odgovoriti primitivcima, kojima su kurac, pička, govna, crvi, i ostale “poslastice” stalno u ustima. Ako se bacate govnima, morate računati da ćete se, ranije ili kasnije, usmrdeti.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
12 sati ranije
Odgovor za  Nur-Bec

I meni su par puta izbrisali ali je i bio za obrisati, pošteno. Ali je i bila reakcija na neki mrziteljski. N1 i Danas su ti posebno objektivni kad je Gaza u pitamju xD

M......
M......
13 sati ranije
Odgovor za  Nur-Bec

Ima ovaj isti tekst dva puta pogledaj dolje stoji jedan tvoj komentar

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
17 sati ranije

Nino je bio jedan i jedinstven i bio je bard srpske narodne muzike i srpskog melisa.
Da je ostao Amir njemu sa onakvim glasom niko nebi zamerio.

Najbolji primjer je Šeki Turković čovjek koji je ostavio pjame koje ja najteže napraviti – one koje će se možda i zauvjek pevati na svadbama j sličnim veseljima tj. dog bude volje za dobrom pjeamom. Niko tako nije pogodio srpski melos pa čak i šumadijski kao naš Sjeničanin Šeki, hvala mu na svemu i žalim što su se ovaj narod nije odužio na pravi način.

M......
M......
13 sati ranije

Zasto kazes Seki Turkovic ,,nas”

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
12 sati ranije
Odgovor za  M......

Pa zato što jeste, bez njegove pesme ne može ds prođe veselje

Gradjanin
Gradjanin
17 sati ranije

Ispravili gresku svojih zalutalih predaka…

Sandzaklija
Sandzaklija
21 sati ranije

Ko drugi nego Bosancerosi.

17
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex