Uragan Milton stiže u Ameriku, traje velika evakuacija: “Ova oluja će promijeniti živote”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Stanovnici Floride žure završiti pripreme za hitne slučajeve ili jednostavno otići dok uragan Milton juri prema kopnu u gusto naseljenom Tampa Bayu.

Milton je trenutno uragan pete kategorije, sa snažnim vjetrovima koji dosežu brzinu do 270 km/h. Očekuje se da će udariti punom snagom u srijedu navečer, manje od dvije sedmice nakon razornog udara uragana Helene na državu.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u utorak ljude na Floridi da napuste svoje domove jer je to “pitanje života i smrti”, dok država poduzima najveću evakuaciju u posljednjih nekoliko godina.

“Kategorija pet je kao gigantski tornado koji ide ravno prema vama”, izjavio je jedan stanovnik grada Bradentona na obali Meksičkog zaliva za BBC iz hotela u Kissimmeeju, gdje je evakuiran.

“Ne bih želio biti tamo”, dodao je Gerald Lemus. “Ovo će biti oluja koja će zauvijek promijeniti život, bez obzira gdje udari.”

Guverner Ron DeSantis izjavio je u utorak da je Florida pripremila desetke skloništa izvan zona evakuacije kako bi pomogla stanovnicima koji su zarobljeni nakon dolaska ove “čudovišne” oluje.

Dugi redovi na benzinskim pumpama formirali su se u južnoj Floridi jer je kod nekih pumpi nestalo goriva.

Chynna Perkins je za BBC izjavila da ostaje u Tampi gdje živi u novoj kući koja se nalazi izvan zona obavezne evakuacije.

“Mislim da ljudi zaista ne shvaćaju koliko planiranja je potrebno za takvu odluku”, naglasila je.

U ponedjeljak su okruzi počeli izdavati naredbe za evakuaciju, dok su putarine obustavljene na cestama u zapadnoj i centralnoj Floridi.

U utorak je započelo zatvaranje škola u nekoliko okruga. Aerodromi u Tampi i Orlandu najavili su obustavu letova sve dok oluja ne prođe.

Sandzaklive/Klix

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex