Hezbolah potvrdio smrt još jdnog visokog vojnog zapovednika; Liban: „Niko na svetu više nije siguran“

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Izraelske snage u petak su bombardovale južno predgrađe Bejruta ciljajući na stambenu zgradu u kojoj je bio smešten komandant elitne jedinice Radvan Hadž, Ibrahim Akil. Hezbolah je rano jutros potvrdio njegovu smrt.

U saopštenju Hezbolaha navedeno je da je ubijen „jedan od vrhovnih vođa“ te grupe, ali nisu izneti detalji, prenosi Rojters.

Izraelska vojska i neimenovani bezbednosni izvor u Libanu naveli su da je Akil ubijen u izraelskom napadu na Bejrut u petak.

Palestinska militantna grupa Hamas izrazila je žaljenje zbog ubistva Akila, opisujući to kao „zločin i ludost“, za koje će, kako je navedeno, „Izrael platiti cenu“.

U jučerašnjem vazdušnom napadu izraelske vojske na predgrađe Bejruta ubijeno je najmanje 12 osoba, a 66 je ranjeno, od kojih je devet u teškom stanju, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja, a preneo AP.

Izraelska vojska saopštila je juče da je izvela „ciljani napad“ na libansku prestonicu, dok su dva bezbednosna izvora rekla Rojtersu da je pogođeno južno predgrađe Bejruta i da je na meti napada bio jedan od vođa Hezbolaha.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da je u napadu na južni kvart Dahija u Bejrutu bio meta i da je ubijen Ibrahim Akil, komandant Hezbolahovih elitnih Radvan snaga, kao i 10 drugih operativaca Hezbolaha.

Aqilovo ime kružilo je u medijskim izveštajima još u decembra u svetlu eskalacije napetosti između Hezbolaha i Izraela, budući da su izraelski mediji objavili da je on identifikovan kao vođa Radvanovih snaga, koje su žestoko napadale izraelske snage tokom sukoba na severu fronta.

Radvan Fors je Hezbolahova najobučenija jedinica, koja služi kao jedna od najefikasnijih vojnih jedinica u regionu. Ime je dobila po komandantu Imadu Mughnijehu, čiji je pseudonim bio Hadž Radvan. Reč je o snagama čiji je glavni cilj da prodru duboko u neprijateljsku teritoriju.

Akil je bio u najvišem vojnom telu Hezbolaha, Savetu za džihad, a SAD su ga sankcionisale zbog učešca u dva teroristička napada 1983. godine u kojima je ubijeno više od 300 ljudi u američkoj ambasadi u Bejrutu i kasarni američkog marinskog korpusa.

Dok je ubistvo Ibrahima Akila definitivno udarac za Hezbolah, pokret je saopštio da se neće pokolebati i da će se njegove operacije nastaviti normalno.

Dodali su da su vođe i komandanti od velike važnosti za pokret, ali da nastavak operacija ne zavisi o bilo kojem pojedincu, budući da struktura osigurava očuvanje pokreta i njegovih vojnih operacija bez obzira na gubitak bilo kojeg višeg zvaničnika.

Jučerašnji udar na Bejrut je prvi izraelski napad takvih razmera na libansku prestonicu posle više meseci, a izveden je nakon što je Hezbolah zasuo raketama severni Izrael u znak odmazde zbog masovnog napada ranije ove nedelje u kojem su pejdžeri i voki-tokija članova Hezbolaha eksplodirali u isto vreme.

Izvor:Agencije

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex