Najljepša priča o Sandžaku: Devetoro djece porodice Honsić postali doktori

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Iz malog sandžačkog grada Rožaja dolazi nesvakidašnja i inspirativna priča koja je prožeta ljubavlju prema medicini, humanosti i predanošću prema zajednici. Porodica Honsic sa čak devetoro djece koji su stekli titulu doktora, predstavlja izuzetan primjer porodičnog jedinstva, discipline i istrajnosti. Ovo je priča o ljudima koji su posvetili svoj život liječenju i brizi za druge, i koji su, unatoč brojnim izazovima, ostali vjerni svojim korijenima i domovini.

“Tri brata, Remzo, Mirsad i Reho Honsic iškolovali su do sada osam doktora, a uskoro će se taj broj uvećati za još jednog. Ovakav primjer teško se može naći bilo gdje u svijetu

Šejla Honsić

Porodica Honsić iz Rožaja pravi je primjer posvećenosti, zajedništva i humanosti. Izvanredna priča o devetoro djece koja su postala doktori medicine ne može proći nezapaženo. Ovo dostignuće predstavlja rijetku pojavu ne samo u Sandžaku i Crnoj Gori, već i u cijelom svijetu, jer rijetko gdje se može čuti da skoro cijela generacija jedne porodice odabere plemeniti poziv ljekara.

Alida Honsić

Od dvanaestoro djece, njih devetoro odlučilo je da život posveti medicini. Među njima su doktori opšte prakse Alida, Elvisa, Elza, Almira i Almir, dok su Jasmin, Lejla i Selvija specijalizovali stomatologiju, a najmlađa Šejla studira medicinu. Ova porodica ne samo da je brojčano bogata, već i obogaćena znanjem, ljubavlju prema medicini i željom da doprinosi zajednici.

Almir Honsić

Inspiracija iz porodice i zajednice

Razvijanje ljubavi prema medicini u porodici Honsić nije došlo slučajno. Ključna figura koja je oblikovala ovu generaciju doktora bio je njihov dajo, primarijus doktor Abdulah Kalač, poznat kao Baćko, koji je od malena usmjeravao djecu ka medicinskoj struci. Njegov primjer, humanost i ljubav prema ljekarskom pozivu bili su inspiracija i snažna motivacija djeci da slijede njegove korake.

Abdulah Baćko Kalač

“Baćko je bio taj koji nam je pokazao ljepotu medicinske profesije. Odrasli smo u atmosferi poštovanja prema bijelom mantilu i humanosti ljekarskog poziva. Naši roditelji, iako sami radnici, uvijek su nas učili da je pomaganje drugima najvažnije,” kaže Almir Honsić.

Porodično jedinstvo i različite grane medicine

Svih devetoro Honsića bavi se medicinom na različite načine. Almir, Alida, Elvisa, Elza i Almira su doktori opšte prakse, dok su Jasmin, Lejla i Selvija stomatolozi. Najmlađa sestra Šejla privodi kraju studije medicine, čime će zaokružiti medicinsko obrazovanje ove izvanredne porodice.

Lejla Honsić

Ono što je posebno značajno jeste da su troje od njih trenutno na specijalizaciji – Elvisa iz porodične medicine, Alida iz radiologije, a Elza iz transfuziologije. Ova raznolikost specijalizacija govori o njihovoj želji da pokriju što širi spektar medicinskih oblasti, što ih čini neprocjenjivim resursom za njihovu zajednicu.

Ostajanje u Crnoj Gori – izazov i odgovornost

Selvija Honsić

Iako mnogi mladi ljekari iz Crne Gore traže prilike u inostranstvu, članovi porodice Honsić su odlučili da svoju budućnost grade u domovini. Almir i Almira rade kao doktori u Rožajama, dok su Elvisa, Alida i Elza na specijalizacijama, čime doprinose ne samo svojoj porodici, već i zajednici u kojoj su odrasli.

“Naša odluka da ostanemo ovdje je bila prirodna. Osjećamo odgovornost prema našoj zemlji i narodu. Bez obzira na izazove s kojima se susrećemo, odlučili smo da radimo u Crnoj Gori i pokušamo promijeniti situaciju nabolje,” objašnjava Almir.

Međutim, položaj ljekara u Crnoj Gori nije idealan. Kao što Almir ističe, status ljekara je degradiran i potrebne su promjene kako bi se zadržali stručnjaci.

“Svjedoci smo odlaska mnogih kolega u inostranstvo zbog boljih uslova rada, ali mi vjerujemo da se stvari mogu promijeniti i da naš rad ovdje ima smisla.”

Elvisa Honsić

Podrška roditelja – ključ uspjeha

Finansijski izazovi školovanja devetoro djece na medicinskim fakultetima bili su ogromni. Roditelji porodice Honsić nisu imali nikakvu institucionalnu podršku, ali su vlastitim radom i odricanjem osigurali da njihova djeca postanu doktori.

“Naši roditelji su pravi heroji ove priče. Sve su postigli svojim rukama i žrtvama, iako nikada nisu dobili podršku institucija koje su nas trebale prepoznati,” kaže Almir.

Eliza Honsić

Zajednički trenuci – izvor radosti i snage

Iako svi imaju pretrpane rasporede, Honsići uvijek pronađu vrijeme za okupljanje tokom praznika.

“To su momenti velike radosti. Kada se okupimo, prisjećamo se svojih uspjeha, ali i izazova kroz koje smo zajedno prošli. Najveća nagrada su ponosni osmjesi naših roditelja,” ističe Almir.

Almira Honsić

Snaga porodice i humanosti

Porodica Honsić nije samo primjer uspjeha na profesionalnom planu, već i primjer izuzetne porodične solidarnosti, zajedništva i humanosti. Njihova priča šalje snažnu poruku o važnosti podrške, ustrajnosti i vjernosti svojim vrijednostima. U vremenu kada mnogi mladi odlaze iz manjih gradova u potrazi za boljim prilikama, Honsići pokazuju kako se ljubav prema zavičaju i osjećaj dužnosti mogu pretvoriti u najveću snagu.

Jasmin Honsić

Odluka da ostanu u Crnoj Gori i doprinesu njenom napretku, umjesto da traže bolje uslove u inostranstvu, ukazuje na njihovu posvećenost i predanost. Oni su primjer kako obrazovanje, podrška porodice i predanost zajednici mogu stvoriti temelje za bolje društvo. Njihova priča je inspiracija za sve mlade ljude da ne odustaju od svojih ciljeva, čak i kada se suočavaju s velikim izazovima.

Porodica Honsić nije samo ponos Rožaja, već i primjer univerzalnih vrijednosti koje nadilaze granice, inspiracija za generacije koje dolaze i dokaz da se istinska predanost i ljubav prema svom pozivu uvijek isplate.

 

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Realan
Realan
1 sat ranije

Jebo te drug!
Vi Vlasi samo kontrirate,provocirate,cinizam prosipate.koji vam je k…c
Hocete da puknete kad procitate ili saznate nesto lijepo,pozitivno ili korisno za nekog iz Sandzaka,bilo da je Bosnjsk ili Srbin.sram vas vise bilo!
Sto ne pitas zvalavog vodju kako su mu doktorirali Mali,Šapic,Brnaba ili kako je on najbolji pravnik u istoriji prava,ili kako Moma ministar kaze kako se super moze najesti i biti sit od 2jaja i platiti 22din,a u njegovom hotelu omlet od3 jaja kosta 600din,….kazem samo cinizam,ironija i provokacije.
Kako je nesposobni volin posto certifikovani strucnjak za ocjenjivanje drugih?!
Kako krme dačo nosi kofere sa parama a hapsi i komentarise preprodavce duhana kojima je zaplenjena vrijednost duhana 300€ a kazna naplacena 1500€?
Jebala vas takva napredna Srbija

Tintu
Tintu
2 sati ranije

Da li su Diplome iz Tutina? Pitam za druga…

2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex