Opet se svađale efendije po Facebook-u: “Šta je to novotarija…”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Islamski influenser Elvedin Pezić u jednoj od svojih Facebook objava kritizirao je puštanje učenja salavata na razglazima džamija prije ezana, nazivajući to novotarijom.

S druge strane, po pitanju svinjskoj želatina u prehrambenim proizvodima, što je česta tema među vjernicima, Pezić je napisao da nema smetnje koristit bilo kakve proizvode u kojima imaju bilo kakvi aditivi, želatini, emulugatori, ističući da se hemijskim procesima prerade gube njihova svojstva prerade zbog kojih su prvobitno bili zabranjeni piše Avaz.

Ovakvi stavovi se nisu svidjeli Muhamedu ef. Veliću, , imamu Ferhadija džamije u Sarajevu.

– Znači, svinjska želatina može, a salavati ne mogu! Davno je ulema upozorila, kao što je šejh Karadawi, da će se pojaviti oni koji će ono što je Allah zabranio ohalaljivati, a ono što je Allah dozvolio – oni će zabranjivati.

Ima li veće novotarije od toga?! Allah da im se smiluje i da im providi! Amin! – napisao je Velić, te poslije toga u komentaru još dodao.

Da utvrdimo gradivo: Svinjski želatin nije dozvoljen – poručio je Velić.

Velić je podijelio i zvanični stav sa stranice Agencije za certificiranje halal ishrane, u kojoj se navodi da hrana koja sadrži svinjski želatin nije halal.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

4 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Somebody
Somebody
9 dana ranije

Kada bi smo samo usli u detalje mnogih pitanja, videli bi ko ohalaljuje ono sta je haram, da vidimo da li je haram pusiti, koristiti muzicke instrumente, kredit/kamatu,proklinjanje ashaba,dova sufijama i mnoge druge sufijske zablude, pa bi videli ko ohalaljuje! Licemeran nastup

Realan
Realan
8 dana ranije
Odgovor za  Somebody

Neka si mu reko!
Srbi i kad se cini da fino pisu ili govore,rade to sa ironijom,cinizmom i provokacijama.gledaju nas,komentarisu a sebe i svoje se prave i lazu da su bez mana,…a vidimo svaki dan po Srbiji,ubistva,silovanja,dilovanja droge,sve cudnije izjave i popustanja Crkve,itd

Tintu
Tintu
9 dana ranije

Pezić je odavno prolupao,jer je toliko zaveden svojom,,popularnošĉu” po društvenim mrežama da ni sam nezna, ŝta više da objavljuje.(Reklame s janjetinom i bazenom prošla)…

Zadnja izmjena 9 dana ranije od Tintu
Somebody
Somebody
8 dana ranije
Odgovor za  Tintu

Tintu vi ste se otkrili da ste srbin, pa brisite sa ovakvih vesti, istrazite sta se desava u manastirima…

4
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex