Odlazak elita: Zašto je profesor Emir Ćorović dao otkaz na DUNUP-u?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Danas je profesor dr Emir Ćorović, jedan od najcjenjenijih članova akademske zajednice, dao otkaz na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNUP). Ovaj potez dolazi kao još jedan udarac za univerzitet, koji je već duže vrijeme suočen s ozbiljnim problemima unutar svojih struktura.

Ćorović, koji važi za pravog akademskog lidera i elitu, bio je jedna od ključnih figura na univerzitetu. Njegov doprinos obrazovanju i nauci je neosporan, a njegova odluka da napusti univerzitet mnoge je ostavila u šoku.

“Ovaj događaj simbolizuje mnogo više od običnog odlaska. Ovo je znak da zajednica nijemo svjedoči progonu njene intelektualne elite,” rekao je jedan od njegovih kolega, koji je želio ostati anoniman.

Problemi na univerzitetu postali su sve izraženiji od dolaska Zane Dolićanin na funkciju rektora. Zana Dolićanin je ćerka rahmetli Ćamka Dolićanina, prvog osnivača ovog univerziteta, i od njenog dolaska na čelo DUNUP-a situacija se, prema mnogima, značajno pogoršala.

Univerzitet, koji je nekada bio bastion akademske izvrsnosti, sada se suočava s ozbiljnim izazovima, a odlazak profesora Ćorovića samo je najnoviji simptom dubljih problema koji muče ovu instituciju.

“Univerzitet ne može napredovati dok se ovakvi progoni akademske elite nastavljaju. Očekujemo da će zajednica konačno otvoriti oči i preduzeti korake da zaštiti ono što je ostalo od našeg obrazovnog sistema,” zaključio je izvor.

Ostaje da se vidi kako će univerzitet i njegova zajednica reagovati na ovaj najnoviji razvoj događaja, ali jedno je sigurno: odlazak profesora Ćorovića ostavit će neizbrisiv trag.

Sandzak danas

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Admin
Admin
7 dana ranije

Ovo je zlocin protiv covecnosti, znanja, najvise dobrobiti, bog ih ubio! Plase li se bozije kazne?!

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex