Predsjednik albanske stranke iz Bujanovca poručio: Ovaj grad će biti dio Republike Kosovo

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Musliu je, reagujući na natpis koji je prije dva dana osvanuo na dječjem odjeljenju bujanovačkog Doma zdravlja kojim se poziva na smrt Albanaca, naveo da takav oblik izražavanja mržnje razotkriva podsvijest srpskog nacionalizma da Albanci nisu poželjni u Srbiji.

Predsjednik Pokreta za demokratski progres (PDP) Šćiprim Musliu poručio je da je Bujanovac pripadao kosovskim Albancima i da će biti dio Republike Kosovo, reagujući na natpis govora mržnje u ovom gradu kojim se poziva na smrt Albanaca.

Musliu je, reagujući na natpis koji je prije dva dana osvanuo na dječjem odjeljenju bujanovačkog Doma zdravlja kojim se poziva na smrt Albanaca, naveo da takav oblik izražavanja mržnje razotkriva podsvijest srpskog nacionalizma da Albanci nisu poželjni u Srbiji, piše Danas.rs.

„Ovaj oblik ispoljavanja mržnje razotkriva podsvijest srpskog nacionalizma da Albanci nisu poželjni u ovoj zemlji, a još manje u zemlji humanosti i pomoći. Upravo u odjeljenju za djecu, budućnost ove zemlje (je osvanuo natpis s govorom mržnje, prim.nov). Ali zaboravljaju jednu stvar koju ćemo pamtiti do kraja života. Bujanovac je pripadao kosovskim Albancima i biće dio Republike Kosovo“, naveo je predsjednik PDP.

On je poručio – „ako želite da živite s nama, živjet ćete s ovom realnošću“.

„Ali mi vas nećemo diskriminisati na ovaj način, već ćete biti tretirani dostojanstveno kao evropski građani“, naveo je Musliu.

Ovu izjavu prenio je lokalni portal „Bujanovačke“ s danom zakašnjenja, ali sa pogrešnim prijevodom, koji se našao i u početnoj verziji ovog teksta. Musliu nije, kao što je prvobitno napisano, rekao da je Bujanovac pripao Albancima, već da je pripadao kosovskim Albancima.

Musliu je donedavno bio zamjenik predsjednika opštine Bujanovac.

Musliuova i stranke Šaipa Kamberija i Nagipa Arifija izgubile su vlast u Bujanovcu prošlog mjeseca, da bi nedugo potom organizovale protest Albanaca protiv navodne diskriminacije.

Nakon protesta, u razmaku od nedjelju dana, u bujanovačkom Domu zdravlja su se pojavile dvije poruke mržnje upućene Albancima, čiji autori još nisu identifikovani.

Nenad Mitrović, šef bujanovačkog odbora SNS-a i v.d. direktora Službe Koordinacionog tijela za Bujanovac, Preševo i Medveđu, izjavio je za Bujanovačke da Musliju poručuje “da Bujanovac nikada nije bio i niti će biti dio takozvanog Kosova”.

„Poruke sa protesta Albanaca 12. augusta zbog navodne diskriminacije smo shvatili, a sada nam ih je ogoljeno prenio i Šćiprim Musliju, doskorašnji zamjenik predsjednika opštine i koalicioni partner Šaipa Kamberija, koji je rekao da je Bujanovac dio Kosova i da Srbi, ako žele da žive ovdje, moraju da se pomire sa tim“, rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, iz izjave Šćiprima Muslijua jasno se vidi da povod protesta nije navodna diskriminacija Albanaca već ideja da se naruše međuetnički odnosi u Bujanovcu.

„Zato pozivam sve da se uzdrže od izjava i postupaka koji unose strah i nemir među građane, remete suživot i mogu da destabilizuju cio region“, naveo je Mitrović.

Bujanovac je, podsjeća, 30. jula dobio autentičnu multietničku vlast koja će raditi na izgradnji povjerenja, dobrih međuetničkih odnosa a sve u cilju napretka Bujanovca čiji građani zaslužuju dostojanstven život u 21. vijeku, prenose Bujanovačke.

„Samo dobri međuetnički odnosi garantuju napredak i prosperitet svih građana, a izjava Šćiprima Muslijua i slične tome svakako ne doprinose, već unose nemir i strah kod građana“, zaključuje Mitrović.

On je ponovio da osuđuje grafite govora mržnje uperene protiv Albanaca, koji su se u razmaku od nedjelju dana pojavili u bujanovačkom Domu zdravlja, i poziva nadležne organe da pronađu izgrednike i postupe u skladu sa zakonima.

Stav, Danas.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex