Malo vjetra i kiša vratili bi Pešter u život

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Iako pomalo grmi, pa se svi nadaju kiši jer je suša napravila haos na Pešteri, kažu da je kod njih ili minus 32 ili isto toliko u plusu. Malo vjetra, i nada da će konačno padavine koje bi vratile u žvot ovo područje potovo od Tuzinja do Ugla. I u područjima gdje opet ima donekle vode, kao što je Kamešnica sa svojom rijekom, ne vodi se računa o racionalnoj upotrebi

Da smo ažurni pa da čuvamo tu vodu nego ne čuvamo. Bespotrebno se zalijevaju bašte, pune bazene. Nema to smisla. Kako bi tebi bilo da sam ja dolje gdje je džamija jer tamo uvijek ima vode i što malo jače puste vodu mi koji smo udaljeni nemamo vodu, kaže Jaho Aljović, Kamešnica.

Safet Šabanović ističe da stoka nema da pase, suša je, vode sve manje.

-Imamo potok koji ide kroz selo. Vjerujte presušilo je sve gdje su pašnjaci. Vodu koristimo i za ljude, i za stoku, sve dok ima. Po Pešteri dolazi vojska s cisternama od Karajukića, Bioca i ostalih sela. Tamo je i najopasnije za sušu jer su najviše ugroženi za vodu.

Dovoljno je kažu, da malo zahladni, da padne kiša, da stoka ima vodu i bolju pašu. Inače, borba ovih ljudi neprestana je. Šest mjeseci hrane stoku jer je zima duga i hladna a onda dođe ljeto s novim problemima.

Sana

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex