Najveći Pešterski vašar održan u selu Braćak – Zlata i eura nije falilo (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Braćak, Pešter – U malom pešterskom selu Braćak, podno brda Trojan, održan je tradicionalni Pešterski vašar, događaj koji svake godine privuče stotine ljudi iz svih krajeva Sandžaka. Vašar, poznat i kao sabor ili teferič, važi za jedan od najstarijih događaja ovog tipa u regionu.

Okupljeni posjetioci su uživali u raznovrsnim manifestacijama koje čuvaju tradiciju i kulturno naslijeđe Peštera. Poseban dio programa bila je rekonstrukcija legende o Aliji Đerzelezu, epskom junaku koji je, prema predanju, na ovom mjestu ubio aždahu zasekavši mačem stijenu, iz koje je potom potekao izvor. Taj izvor, poznat kao Izvor Alije Đerzeleza, i danas privlači posjetioce koji vjeruju u njegovu čudotvornu moć.

Osim legendi i narodnih priča, vašar je obuhvatio i bogat kulturno-umjetnički program sa folklornim ansamblima, tradicionalnom muzikom i igrama. Brojne tezge sa domaćim proizvodima, rukotvorinama i tradicionalnim jelima upotpunile su atmosferu, stvarajući jedinstveni doživljaj za sve prisutne.

Ovaj događaj je također prilika za mlađe generacije da se upoznaju sa bogatim kulturnim naslijeđem i običajima svojih predaka, ali i da se druže i provode vrijeme na otvorenom.

Organizatori Pešterskog vašara izrazili su zadovoljstvo velikim odzivom i najavili još bogatiji program za sljedeću godinu, sa ciljem da se očuva i unaprijedi tradicija Peštera. Pogledajte video snimke ispod teksta.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex