Smeće preplavilo Pazarsku plažu na Ribarićkom jezeru – Neodgovornost Tutinaca i Novopazaraca (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Jutros u 8h, prizor na Pazarskoj plaži na Ribarićkom jezeru bio je više nego razočaravajući. Smeće koje su izletnici ostavili za sobom jučer, preplavilo je ovu prelijepu prirodnu oazu. Na slikama snimljenim jutros, jasno se vidi kako je gotovo napunjena kanta za smeće, a mnogi posjetioci iz tutinske i novopazarske opštine su jednostavno ostavili otpad tamo gdje su se sunčali i kupali.

Umjesto da smeće odlože u predviđene korpe ili kantu, ili još bolje, da ga ponesu sa sobom, posjetioci iz ovih opština su odlučili da ostave trag svoje neodgovornosti. Plastične boce, limenke, papirne kese i drugi otpaci rasuti su po plaži, stvarajući ružnu sliku i zagađujući prirodu.

Ekološka neodgovornost posjetilaca Pazarske plaže na Ribarićkom jezeru. Smeće je ostavljeno na piknik stolovima i po cijeloj plaži, uključujući plastične boce, limenke, papirne kese i ostale otpade. Prizori su doista razočaravajući jer pokazuju kako posjetioci iz tutinske i novopazarske opštine nemaju osnovnu ekološku svijest niti poštovanje prema prirodi.
Na jednoj slici se vidi prepunjena kanta za smeće, dok je oko nje razbacan dodatni otpad. Druga slika prikazuje smeće ostavljeno oko piknik stolova i na stazama koje vode do jezera. Plastične boce i ostaci hrane samo su neki od primjera otpada koji narušava estetski izgled i zagađuje ovo prirodno okruženje.

Ovakvo ponašanje ne samo da narušava estetski izgled plaže, već ima i ozbiljne ekološke posljedice. Plastika i drugi neorganski materijali mogu trajati godinama, zagađujući vodu i šteteći biljkama i životinjama koje žive u ovom ekosistemu.

Posjetioci iz Tutina i Novog Pazara, koji redovno dolaze na Pazarsku plažu, trebaju hitno shvatiti svoju odgovornost prema prirodi. Plaže i jezera nisu mjesta gdje ostavljamo smeće, već dragocjeni resursi koje treba da čuvamo i štitimo. Njihovo neodgovorno ponašanje ne samo da narušava prirodne ljepote već i ostavlja loš primjer budućim generacijama.

Pozivamo sve posjetioce Pazarske plaže i drugih prirodnih ljepota da slijede osnovne principe ekološke svijesti. Ponesite svoje smeće sa sobom ili ga pravilno odložite u predviđene kontejnere. Na taj način ćemo svi zajedno doprinijeti očuvanju prirode i uživati u njenoj ljepoti još dugo vremena.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

5 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Mat
Mat
3 mjeseci ranije

Lepo rečeno tutinaca i novopazaraca, novopazarci su vecinom tutinci, a pazarci ,mozete samo da im zavidite, kad kaze tutinac sjenicaku ja sam za tebe pazarac (((:.
Sve je receno u ovoj mudrosti. A ovi sto vredjaju i ovde blate i ljagalju to nisu ni insekti (((: fali kulture u svakom slucaju.

Munja
Munja
3 mjeseci ranije

Stoka seljačka ,ovako se ponaša,zar nije mogao stavit smeće u kesu i u svoju kantu bacit,ruke him otpale,sve živo zagadiste ,i pazar ste zagadili.

Tutin Sandzak
Tutin Sandzak
3 mjeseci ranije

To su Pazarski seljaci.

Dex
Dex
3 mjeseci ranije

Ograničenost u ineligenciji ne dozvoljava ne krštenima da shvate posledice. Ista situacija od strane većinske populacije na Kosovu. Uništitelji životne sredine.

Medžlis Nedžes
Medžlis Nedžes
3 mjeseci ranije

Zna li se šta kad će se deo ove plaže preurediti u Hidžab plažu, kako je obećato?

5
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex