Istražuju jesu li policajci Husović i Nurković učestvovali u “pakovanju” droge

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Rožajska policija podnijela je krivičnu prijavu Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju protiv nepoznatog učinioca zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz čl. 300 KZCG, povodom pronalaska biljne materije nalik na opojnu drogu konoplju bruto mase 116 kilograma u julu 2021. godine u selu Kajevići u Rožajama. To je saopćeno Pobjedi iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

“Provjerenim vještačenjem je utvrđeno da je samo dio biljne materije opojna droga konoplja. Naglašavam da se i dalje preduzimaju radnje u cilju identifikacije učinioca predmetnog krivičnog djela i utvrđivanja svih okolnosti koje se odnose na krivično djelo i učinioca ili više njih”, kazao je zamjenik rukovodioca, tužilac Vladan Đalović.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova odgovorili su da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije sprovelo kontrolu zakonitosti postupanja policijskih službenika Odjeljenja bezbjednosti Rožaje u vezi preduzimanja mjera i radnji vezano za zapljenu 120,7 kg biljne materije, nalik na opojnu drogu marihuanu, 28. jula 2021. godine, u selu Kajevići kod Rožaja.

“Izvještaj o izvršenim provjerama, sa spisima predmeta, dostavljen je v.d. direktoru Uprave policije na dalji postupak, u cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv policijskih službenika OB Rožaje Seada Husovića i Edževita Nurkovića zbog teže povrede službene dužnosti iz čl. 95 st. 1 t. 1 Zakona o državnim službenicima i namještenicima (neizvršavanje ili nesavjesno ili neblagovremeno ili nemarno vršenje službenih obaveza), naveli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Naglasili su da je izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen VDT u Bijelom Polju, na dalji postupak, ocjenu i odlučivanje da li u radnjama i postupanju policijskih službenika OB Rožaje i lica A. K. u predmetnom slučaju, ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

“Takođe Vas informišemo da su neposredni rukovodioci imenovanih službenika podnijeli prijedlog za pokretanje disciplinskog postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti policijskog službenika disciplinskom tužiocu. Na osnovu dostavljenog prijedloga disciplinski tužilac donosi odluku o eventualnom pokretanju disciplinskog postupka”, naveli su iz MUP-a.

Kako je navedeno u krivičnoj prijavi, 28. jula 2021. godine oduzete su četiri torbe sa biljnom materijom. Policija je došla do saznanja da je njihov kolega S. H. prije zapljene znao da se u torbama sa marihuanom nalazi sijeno, kao i da je znao ko je sijeno ubacio u torbe sa drogom.

Njegove kolege potvrdile su sumnje poligrafskim ispitivanjem godinu kasnije.

Policijski službenik je nakon oduzimanja torbi sa drogom i sijenom pokušao da naplati novac za nagradu za operativnu vezu. Kolegi iz Odsjeka za rad sa operativnim vezama je predstavio da je, zahvaljujući njegovim kontaktima, zaplijenjeno 120 kilograma marihuane, ali su njegove kolege odbile da isplate novac dok se ne obavi vještačenje i zbog činjenice da niko nije uhapšen.

Policija je došla do saznanja da je A. K. dobio 500 eura od organizatora da pomogne da se upakuju 103 kese sijena u torbe sa 17 pakovanja marihuane. I on je poligrafski ispitivan na ove okolnosti, gdje su potvrđene sumnje da je učestvovao u pakovanju biljne materije koju su oduzeli rožajski policajci.

Tokom kontrole rožajski policajci su preliminarnim testiranjem utvrdili da veći dio oduzete biljne materije nije droga, ali to nijesu saopštili službenicima kabineta direktora Uprave policije. Oni su ostali pri stavu da su zaplijenili 120,7 kilograma marihuane, što je objavljeno i na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova 29. jula 2021. godine, a što su prenijeli mediji, čime je javnost dovedena u zabludu.

Izvor: Pobjeda.me

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex