Od kasapina do kuvara koji parče mesa naplaćuje 800 evra – kako je Turčin Nusret Gokče postao svetska senzacija
Biftek košta 20 evra, ali ako vam ga posoli i posluži Nusret Gokče, najpoznatiji ugostitelj iz Turske, onda je cena i do 800 evra.
Upravo toliko u svom najnovijem restoranu naplaćuje meso kuvar kog svi znaju pod imenom Salt Bea baš zbog specifičnog načina na koji soli meso pre pripreme. Novi lokal otvorio je u Londonu i sada svi žele da probaju najskuplji biftek na svetu, baš kao što sve interesuje da li je ovaj lik stvarno kulinarski genije ili samo dobar zabavljač.
“Nusret Gokče je sada velika faca, ali dokle će to da traje?”, napisao je jedan kritičar još pre nekoliko godina i sad verovatno shvata koliko nije bio u pravu kad je sa negodovanjem pisao o momku iz Turske koji se proslavio po načinu na koji sprema bifteke. Znate ga sigurno i vi, po mimu na kom se vidi kako soli meso, sa fotki sa zvezdama poput Rijane, Dejvida Bekama, Marka Antonija, a sada i kao čoveka koji pravi biftek optočen listićima zlata. Eto kako naplaćuje za parče mesa 800 evra u svom ekskluzivnom stake house u prestonici Britanije.
View this post on Instagram
Sigurno biste pomislili da niko pri zdravoj pameti ne bi naručio tako nešto. Kako samo grešite, jer je njegov novootvoreni Nusr-Et Steakhouse dupke pun ljudi koji bi da probaju “zlatno” meso koje je specijalitet kuće.
Klinac bez prebijene pare
Nusret je rođen 1983. godine u Turskoj. Njegov otac je bio rudar, a sedmočlana kurdska porodica se žestoko borila da opstane zbog finansija. Tako je on napustio školu u 6. razredu i počeo da radi kao šegrt u kasapnici ne bi li pomogao porodici i nešto uštedeo. To se desilo kad aje napunio 26 godina pa je sa svim što je imao otišao u Buenos Ajres gde je meso gotovo religija i tamo je učio kako da radi sa odrescima od nekih od najboljih kuvara na svetu. Vratio se kući godinu dana kasnije i otvorio svoj prvi restoran Nusr-Et u istanbulskom naselju Etiler sa samo osam stolova i 10 zaposlenih.
Brzo je upoznao Ferita Sahenka, turskog biznismena i navodno jednog od najbogatijih ljudi u Turskoj. On je jednog dana je ušao u Nusr-Et i bio je toliko impresioniran da je uložio u čoveka koji ume “magično” da posipa so po hrani. Njegova finansijska podrška omogućila je Nusretu da se osamostali i proširi posao, pa danas ima 13 restorana širom sveta i više od 600 zaposlenih.
View this post on Instagram
Do 2017. Nusret je bio samo još jedan turski mesar koji se pretvorio u kuvara, čoveka koji je na Bliskom istoku bio poznat po svojim vrhunskim restoranima sa roštiljom, ali onda se umešao internet i napravio svoju magiju. Tada je nastao čuveni mim na kom se vidi kako Nusret začinjavao meso na svoj “senzualan” način, držeći ruku poput labudovog vrata i sada ima 38 miliona pratilaca na Instagramu i vredi milione.
Na snimcima za mreže, ali i u svojim restoranima Nusret miluje i šamara meso, isecka ga precizno kao hirurg, a zatim ga posipa solju na način koji je postao viralan. Ostalo je istorija u kojoj ovaj Turčin ume da dobro naplati svaki komad mesa koji prodaje.
Kralj mesa
Danas on ima 38 godina. Često nosi elegantnu leptir-mašnu zajedno sa svojim uobičajenim sunčanim naočarima sa zlatnim okvirom i kosom vezanom u mušku punđu. Mali i mišićav, izgleda kao neki cirkuski akrobata, a on sam kaže da misli da podseća na Džonija Depa. Ljudi ga uveliko prepoznaju na ulici, zovu ga “kraljem mesa” ili “najseksepilnijim kasapinom na svetu”.
Mnogi se pitaju kako mu je sve to pošlo za rukom jer nekada su kuvari morali da imaju gledane tv emisije, da izdaju debele kuvare i iznova se dokazuju. A Nusret je sve to postigao sa snimcima kraćim od 30 sekundi u kojima posipa so po mesu i danas u svojim lokalima gosti Leonarda Di Kaprija, Džejsona Stetmena, Bijonse, i naplaćuje im po 50 evra samo za predjelo.
On kaže da je tajna njegovog uspeha u tome da radi 20 sati dnevno.
Ali, da li je njegovo meso stvarno toliko dobro? Jedan od cenjenijih britanskih kriitičara hrane u svom tekstu objavljenom u Dejli Mejlu kaže da je u njegovom novom restoranu jeo dobar i pristojan, ali ne fenomenalni burger. Za biftek kaže da je bio vrhusnki, iako je mogao d abude manje začinjen. Ali valjda mora tako ako jedete u restoranu koji drži Salt Bae.
Izvor: Noizz.rs