Neke namirnice uopće ne biste smjeli podgrijavati u mikrovalnoj, evo i koje
{module Oglas 2019 – U članku 2}
No postoje neke namirnice koje nikada ne biste trebali podgrijavati u mikrovalnoj pećnici.
Riža
Jedna od tih namirnica je riža. Pogrešno podgrijavanje riže može dovesti do trovanja hranom koja je uzrokovana bakterijom Bacillus cereus. Rižu prije nego stavite u frižider ostavite da je na sobnoj temperaturi sat vremena. Zatim kada ponovo podgrijavate rižu, potrebno ju je potpuno zagrijati. Rižu koja je bila duže od jednog dana u frižideru nemojte stavljati u mikrovalnu. Radije je bacite.
Ljute paprike
{module Oglas 2019 – U članku 1}
Ljute paprike nikada nemojte podgrijavati u mikrovalnoj pećnici jer one sadrže kapsaicin. Kada ih stavite u mikrovalnu ekstremno visoke temperature uzrokuju isparavanje tih spojeva. Para koju ove paprike ispuštaju može biti veoma intenzivna, te vas može peći za oči i grlo.
Brokule
Da, ovo se povrće vrlo lako zagrijava u mikrovalnoj, ali je podgrijavanje štetno zato što nestaje 97 posto svih njegovih hranjivih sastojaka.
Krompir
Dobra vijest je da nekuhani krompir možete stavljati u mikrovalnu, no problem je zagrijavati krompir koji je već kuhan. Krompir sadrži C. botulinum, koji je vrsta bakterije koja raste na krompiru i može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Dakle, podgrijavati krompir nije dobra ideja.
Gljive
Ako ste kuhali gljive i ostalo vam ih je možda je bolje da ih bacite jer ih ne biste trebali podgrijavati. To je zato što su gljive izuzetno osjetljive na loše bakterije i druge mikroorganizme.
Osim toga u mikrovalnoj ne biste trebali podgrijavati ni jaja, smrznuto voće, paradajz sos, mesne prerađevine, hljeb, špinat, kelj, celer i hranu koju ste već podgrijavali.
Pogledajte u videu šta još ne biste nikako smjeli podgrijavati u mikrovalnoj pećnici:
{module Oglas 2019 – U članku 0}