Najlepše selo na Balkanu nalazi se u SANDŽAKU

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Tutin, Sandžak – Na visoravnima tutinske opštine, među nepreglednim pašnjacima i voćnjacima, nalazi se Žirče – selo koje mnogi nazivaju najlepšim u Sandžaku, a možda i na Balkanu. Dolazak u Žirče vodi kroz dobro održavan asfaltirani put, okružen pastirima i poljima, a poslednjih nekoliko kilometara otkrivaju predele gde priroda i ljudski trud tvore idilu.

Dedovina koja se ne prodaje

U srcu Sandžaka, stare kuće iz nekih srećnijih vremena stoje kao svedoci prošlosti i čuvari tradicije. Atmosfera u Žirču nosi poseban šarm, a meštani drže do običaja i prirode. Berba jabuka, koja je u punom zamahu, pokazuje ovogodišnju izdašnost prirode – plodovi su izvanrednog kvaliteta i za mnoge porodice predstavljaju bogatstvo koje čuvaju za prijatelje, komšije i prolaznike.

Dobri domaćini i duh zajedništva

„Svako jutro ovde započinje mirisom čaja i pogledom na bašte,“ priča Hajriz Ferizović, jedan od najstarijih žitelja Žirča. Sa setom se osvrće na prošla vremena: „Ovdje su deca rasla, zajedno smo radili i živeli, a sada, iako su mnogi otišli, duh zajedništva ostaje.“

Hajriz kaže da voće dobro rađa, i to ne samo jabuke – prinosi su uvek dovoljni za celu zajednicu, kao i za goste koje selo rado dočekuje.

Ferizović dodaje da je sandžački način života mešavina rada, odmora i prisnosti među ljudima. Decenijama su pravila nepisanog zakona ostala ista: poštovanje, pomoć i zajedništvo.

„Volimo ovo mesto, trudimo se da očuvamo prirodu i ono što smo nasledili,“ zaključuje Hajriz, koji sa ponosom ističe kako će selo opstati jer se temelji na ljubavi prema tradiciji.

Žirče: Mesto mira i prirodne lepote

Žirče nije samo selo – to je simbol postojanosti. Kako sunce zalazi iza Pešterske visoravni, meštani i posetioci osećaju da su pronašli komadić harmonije. Vetar blago pirka, sve je mirno, a priroda pruža spokoj kao retko gde.

Sandžak je svet za sebe – reči su koje najbolje opisuju ovaj kraj, gde priroda i domaćini žive u skladu. Pogledajte prilog RTV NP ispod tesksta.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex