Pamtimo i sjećamo se zločina otmice Bošnjaka u Sjeverinu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Na današnji dan 22. oktobra 1992. godine, pripadnici srpskih oružanih snaga i paravojnih jedinica pod komandom osuđenog ratnog zločinca Milana Lukića, nakon legitimisanja svih putnika, iz autobusa izvode samo građane Republike Srbije bošnjačke nacionalnosti, njih 16, iz sela Sjeverin u opštini Priboj kojima se nakon tog dana gubi svaki trag.

Oteti Bošnjaci, koji su i tog jutra redovom linijom putovali na posao u Priboj, najsvirepije su mučeni, a kasnije u Višegradu ubijeni na obali Drine, saopćili su danas iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Večer uoči ovog događaja, ispred porodične kuće u Sjeverinu otet je Sabahudin Ćatović i odveden u nepoznatom pravcu. U ovom periodu u Sjeverinu su nedužno stradali Ramo Berbo i Hasan Mujović.

Tokom prethodne 32 godine pronađeni su posmrtni ostaci samo jedne žrtve, Medredina Hodžića, dok se ostali i dalje vode kao nestala lica.

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava najdublje saosjećanje sa žrtvama zločina u Sjeverinu i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku i njihovim porodicama i traži od nadležnih državnih organa da napokon pristupe otkrivanju i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava.

Napominjemo da porodicama čiji su najmiliji žrtve zločina u Sjeverinu još uvjek nije priznat status civilnih žrtava rata, čime im država Srbija svjesno preko trideset godina uskraćuje neophodnu podršku, psihosocijalnu zaštitu i zvanično priznanje i odgovornost za ovaj zločin.

I danas, nakon 32 godine, Bošnjačko nacionalno vijeće, insistira na izmjeni i dopuni Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica kako bi se ukidanjem diskriminatornih odredaba za građane Srbije, omogućilo sticanje statusa civilnih žrtva rata za porodice stradalih u sjeverinskom zločinu.

Bošnjačko nacionalno vijeće će sve svoje kapacitete staviti na raspolaganje porodicama žrtava zločina u Sjeverinu, u nastojanju da ostvare svoja prava u Republici Srbiji, dobiju adekvatan status i priznanje svega što su doživjeli.

Izražavamo saosjećanje sa žrtvama zločina u Sjeverinu, Štrpcima, Kukurovićima, Bukovici i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku i njihovim porodicama.

Činjenica da organi Republike Srbije do danas nisu ništa učinili na rasvjetljavanju ovog i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima Sandžaka te kažnjavanju zločinaca, predstavlja opasnu poruku za Bošnjake koji danas žive u Srbiji.

Nakon legitimisanja svih putnika, tog 22. oktobra 1992. godine, iz autobusa su izvedeni samo građani bošnjačke nacionalnosti – Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hodžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Idriz Gibović, Ramahudin Ćatović i Mevlid Koldžić.

Sandzacke

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

5 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzaklija
Sandzaklija
3 sati ranije

Allah vam dao najveci stepen Dzenneta a zlotvorima najvecu vatru na ovom i buducem Dunjaluku.

Realan
Realan
3 sati ranije
Odgovor za  Sandzaklija

Amin

Berane_Sandzak_Crna_Gora
Berane_Sandzak_Crna_Gora
3 sati ranije

Naivni Bosnjaci misle da su srbistanci dozivjeli katarzu.Zadnjih 300 godina nas istrebljuju a i dan danas im turski ejakulat u ustima 😀 Halale im nabijanje na kolac ali niposto juris srbistanskih zena u osmanlijski djerdek 😀

Srbistanci da li dobro cujete, anadolske krvi imate !

osudjeni_presudjeni_za_genocid
osudjeni_presudjeni_za_genocid
2 sati ranije

Kao sto su Hrvati HVO-a preko noci svoje vojnike bosnjacke nacionalnosti likvidirali, tako su i srbistanci ubijali svoje gradjane.
Nije dzaba Miroslav Krleza rekao : “Srbi i Hrvati su jedan te isti komad kravlje balege koji je tocak zapreznih kola historije slucajno prerezao na pola” .

Genocidan narod indoktriniran svetosavskom sektom.

najomrazenija_nacija
najomrazenija_nacija
2 sati ranije

Knezevicu, da zapjevamo jednu?

Veseli se srpski rode, nije bilo vece srece, srpska cizma na Kosovo, koracati vise nece! Da je vjecno nezavisno Kosovo!!!

5
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex