Sjeničak Husein prebijen do smrti: Slučaj starca čije je tijelo pronađeno u Sjenici podsjeća na ubistvo koje se dogodilo prije 13 godina

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U selu Grgaje, opština Sjenica, otkriven je šokantan zločin. Beživotno telo Straje G. (85) pronađeno je u njegovoj kući u ponedeljak, a prema nezvaničnim izvorima, ubijen je udarcima tupim predmetom u glavu. Strajo je živeo na izolovanoj lokaciji u ovom malom planinskom selu. Ovaj incident dodatno podseća na nerešena ubistva u okolnim mestima, poput zločina nad Huseinom Derdemezom, učiteljem i sakupljačem narodnog blaga iz sjeničkih Bara, koji je pre 13 godina brutalno prebijen u svojoj kući.

Husein Derdemez, učitelj u školi u sjeničkim Barama, bio je strastveni sakupljač narodnih običaja, pesama i izraza. Putovao je širom Sjeničko-pešterske visoravni, beležeći bogatstvo kulturnog nasleđa koje je decenijama prenosio na mlađe generacije. Njegov pionirski rad na sakupljanju narodnog blaga uključivao je pravljenje rečnika sa 3.255 reči i izraza specifičnih za ovaj kraj.

Rođen 1940. godine u selu Grgaje, Husein Derdemez proživeo je težak život, ali je zahvaljujući svojoj učiteljici Mirjani Stojanović, koja je prepoznala njegov talenat, pronašao put kroz obrazovanje i očuvanje kulturne baštine. Njegov rad na beleženju narodnih umotvorina stekao je značajnu prepoznatljivost širom Srbije i Crne Gore, uprkos siromaštvu.

Nažalost, 5. septembra 2011. godine, nepoznati napadači upali su u njegov dom i brutalno napali njega i njegovu suprugu. Odneli su 1.600 evra i 20.000 dinara, a Derdemez je preminuo dva dana kasnije u bolnici. Do danas, počinioci nisu otkriveni, a policija nije prikupila tragove s mesta zločina koji bi mogli da pomognu u istrazi.

Husein Derdemez ostavio je iza sebe bogato nasleđe. Njegovi zapisi i dalje se koriste na univerzitetima, a o njegovom radu snimljena su i dva dokumentarna filma. Ipak, postavlja se gorko pitanje – da li je među napadačima možda bio neki od njegovih učenika?

Na sjeničkim Barama, kriminalne aktivnosti često ostaju nekažnjene, a meštani žive u strahu od novih incidenata. I pored svega, Husein Derdemez svojim delom ostavio je neizbrisiv trag u kulturi Srba i Bošnjaka, ali njegovo ime još uvek nije dobilo zasluženo priznanje, poput ulice ili škole koja bi nosila njegovo ime.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

8 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzaklija
Sandzaklija
3 dana ranije

Vazno je da se daju ulice po Srdjanu Aleksicu kao da je spasio cijelo Bosnjastvo..

Realan
Realan
3 dana ranije
Odgovor za  Sandzaklija

Kojeg opet Srbi ne vole,upravo iz Razloga sto se suprotstavio četnicima i odbranio Alena,Bosnjaka

Knežević Zoran
Knežević Zoran
3 dana ranije
Odgovor za  Realan

Morate se odlučiti? Da li ćete da mrzite Srdjana Aleksića zato što je Srbin, ili ćete da ga volite zato što ga Srbi ne vole? Usput, kada bi jedan poturica žrtvovao svoj život da spasi nekog Srbina? Da su prijatelji 100 godina, zabio bi mu nož u ledja. Vi to dokazujete svakodnevno jer, svaka loša vest po Srbiju za vas je izvor neverovatne sreće a, svaki srpski uspeh je razlog vaših neverovatnih patnji.

Realan
Realan
3 dana ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Meni licno,pokojni Srdjan Aleksic je heroj…za razliku od tebe i tebi slicnim,sto ga mrzite,razlog sam vec naveo!
Dovoljno,Ajnstajne?!?!

Knežević Zoran
Knežević Zoran
3 dana ranije
Odgovor za  Realan

Ne seri. Isto misliš i njemu kao što misliš svakom Srbinu. Kome prodaješ rog za sveću? Ne laži, mada je laž najveća vrednost, kojoj robuje većina ljudi, po karakteru, sličnih tebi.

Face
Face
3 dana ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Srdjan Aleksic ce na Sudnjem danu imati najmanje to jedno dobro delo kad bude Bogu odgovore davao a ti ?
Osim ovih prljavih komentara sto ovde piskaras,sta si spremio za taj dan ?
Inace,radi se o ubistvu jednog starijeg coveka u ovom tekstu.

Knežević Zoran
Knežević Zoran
2 dana ranije
Odgovor za  Face

Pa ako je do Boga, sudeći po komentarima većine komentatora na ovom forumu, koji se predstavljaju pseudonimima karakterističnim za muslimane, Bog će morati da proširuje pakao, kojiko je kandidata medju vama. Pročitaj komentare čoveče, toliko primitivne, ogavne, bezrazložne i histerične mržnje nigde nisam video. Članak jeste o ubistvu starijeg čoveka ali samo u jednoj rečenici a, iostatak teksta je o ubistvu Huseina koga su ubili pre 13 godina. Straja G. se pominje samo u jednoj rečenici. Verovatno zato što je to samo još jedan “vlah”. Ne seri i ne govori o moralu i poštenju.

Realan
Realan
1 dan ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Pa tog Straja je ubio njegov rodjak,to je normalno za vas vlahe,kako rekoh vi medjusobno ne mozete da se gledate,prodajete i rodjenu majku zarad trenutnih sopstvenih interesa,….fuj

8
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex